Ünnepség

2023.04.27. 16:00

Felavatták Petőfi Sándor mellszobrát Kömpöcön – galériával

Petőfi Sándor csütörtökön felavatott mellszobra lett a harmadik köztéri szobor a faluban. Tisoczki László polgármester szólt minderről örömmel az ünnepi köszöntőjében, hiszen egy olyan kis településen mint Kömpöc ritkán avatnak emlékműveket. A községháza előtti parkban áll a II. világháborús áldozatok emlékműve, majd 2017. október 23-án avatták fel az 1956-os szobrot, a faluszéli parkerdőben.

Tapodi Kálmán

Gál József plébános áldotta meg a szobrot

Fotó: Tapodi Kálmán

– Lezsák Sándor, térségünk országgyűlése egy nagyon szép gesztust gyakorol választókerületében. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából, minden olyan településnek, ahol még nem volt Petőfi-szobor, egy-egy mellszobrot ajándékozott – hangsúlyozta Tisoczki László.

– A világ legismertebb magyar emberének szobra előtt tisztelgünk, akit az tett népszerűvé, hogy egyszerű verseket írt, mert a költeményeiben nem alkalmaz bonyolult versformákat. Petőfi előnyben részesítette a népdalszerű formát, s a nyelvezete közel állt, a kor akkor beszélt nyelvstílusához – mondta az avatón Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, aki emlékeztetett Petőfi hatalmas életművére, hiszen a költő nem csak verseket, hanem színpadi műveket, elbeszéléseket és regényt is írt rövid élete során.

– Olyan népszerű lett, hogy már életében tankönyvekben szerepelt. 

A Honfidal című verse 1845-ben bekerült egy szarvasi evangélikus lelkész, Ballagi Mór által összeállított versgyűjteménybe – idézte Petőfi életútjának egyik érdekességét Lezsák Sándor, aki Illyés Gyulát idézve arról is beszélt, hogy a 19. század második felében nem volt olyan parasztporta, ahol egy Petőfi-kötet és a Biblia ne lett volna ott.

Az avatón Lantos Györgyi csongrádi szobrászművész, a mellszobor alkotója, Lezsák Sándor és Tisoczki László leplezték le a falu legújabb emlékművét, amit Gál József plébános áldott meg.

A műsorban közreműködtek a Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda gyermekei. Az ünnepségen köszöntötték a Petőfi 200 - Petőfi és családja, vállalkozói karrier a reformkorban, és amit ebből tanulhatunk elnevezésű vármegyei versenyen szereplő kömpöci diákokat, akik a korcsoportjukban elsők lettek. Lezsák Sándortól vehette át ajándékát  Kövér Nóra, Márton Sándor és Márton Áron, valamint felkészítőjük Czombosné Kocsis Anikó tanárnő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában