Beruházás

2023.04.06. 15:26

Elkészült az új csomópont, buszöböl épült, és új étkezőt is avattak Ballószögön – galériával

Három beruházás megvalósulását ünnepelték meg csütörtökön Ballószögön. Elkészült a Bem–Dózsa utcai csomópont, a Határ úti buszöböl, valamint az iskola étkezője és tálalókonyhája.

Sebestyén Hajnalka

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő, dr. Kerényi János, a Fidesz régiós igazgatója, Somogyi Lajos polgármester és Rideg László, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés elnöke vágta át a szalagot.

Fotó: Bús Csaba

A hármas ünneplés a Bem–Dózsa utcai csomópontnál vette kezdetét. A forgalomcsillapító csomópont célja, hogy az elmúlt években ott felépült új településrészen élők biztonságosan átkellhessen az úton, akár gyalogosan, kerékpárral vagy autóval.

Ballószög nagyközség önkormányzata a fejlesztésre a Komplex élhető településfejlesztés Ballószögön című pályázaton nyert támogatást. A pályázat három részből állt össze: a fenntartható közlekedésfejlesztés, rekortán multifunkciós sportpálya építése és a rendezvényház építése. A fenntartható közlekedésfejlesztés keretében valósult meg a Bem utca és Dózsa György utca találkozásánál lévő csomópont forgalomcsillapítása, valamint a Határ útnál lévő autóbusz-megállóhely kialakítása.

A Bem utca–Dózsa György utcai csomópontnál gyalogátkelőhelyek, valamint a forgalomlassítás biztosítása érdekében pályaszintemelés valósult meg. A Határ útnál új autóbusz-megállóhely létesült, kerékpártámaszokkal. 

A kivitelezési munkálatokra bruttó 46,7 millió forintot nyert el az önkormányzat, önerőt nem kellett hozzátenniük.

A közlekedésfejlesztést tovább folytatják majd a Bem utca–Kossuth utca–Jókai utca csomópont kiépítésével, melynek engedélyeztetése folyamatban van, valamint a Karácsonyi óvodánál gyalogátkelőhely kialakítását tervezik még. A rendezvényház építését is szeretnék ebben az évben elkezdeni, jelenleg a tervezési szakaszban tartanak. 

A Bem utca és Dózsa György utca találkozásánál kialakított csomópontnál Somogyi Lajos polgármester köszöntőjében egyházi gondolatokat is megosztott húsvéthez közeledvén. Elmondta: a minap egy egyházi rendezvényen járt, ahol Kocsis Fülöp érsek mondata nagyon megfogta. „Fordulatok mindig vannak, de kiút is van mindig.” Ballószögön ők is gyakran érzik, hogy kilátástalan a helyzet, de mindig akad segítség, megoldás. A rendezvényen további mottók is megfogták, melyeket a képek mellett olvashatott el. „Hánykolódik, mégsem süllyed el.”, „Sem magasság, sem mélység nem rettent”. Ezek is alátámasztották az érsek gondolatát, melyek megerősítik, hogy Ballószögön továbbra is kitartsanak. A település múltja is mindig igazolta, sokszor hánykolódtak, de mindig sikerült továbblépniük.

A polgármester beszéde végén köszönetet mondott a megyei önkormányzatnak és a kormánynak a támogatásokért, melyek lehetővé teszik Ballószög fejlődését.

Rideg László, a Bács-Kiskun vármegyei közgyűlés elnöke beszédében a TOP, azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program sikeréről adott számot. 12 év alatt 770 pályázati célt valósítottak meg a megye valamennyi települését érintően. Ez országosan is kiemelkedő, mivel máshol nem volt az prioritás, hogy minden településre jusson a támogatási összegből. Emellett a közgyűlés annak tükrében döntött a támogatandó beruházásokról, amiket a polgármesterek kértek.

A két közlekedésfejlesztési beruházás után a harmadik állomás a Kossuth Lajos Általános Iskola volt. A Belügyminisztérium egyedi döntés alapján Ballószög nagyközségnek 100 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított a munkálatokhoz. Ehhez 30 millió forint önrészt tett hozzá az önkormányzat. 

A támogatásból valósult meg többek között az iskola ebédlőjének megépítése, konyhai eszközök beszerzése, valamint a bölcsődei főzőkonyha teljes berendezésének beszerzése.

Az átadóján Somogyi Lajos elmondta, több évtizedes álom valósult meg az ebédlő építésével. A 70 négyzetméteres ebédlőt a gyerekek a napokban már birtokba vehették, nagyon pozitívan fogadták.

Dr. Kerényi János, a Fidesz régiós igazgatója hangsúlyozta: céljuk, hogy a kistelepülésen élő diákok ugyanolyan feltételek mellett tanulhassanak, mint a nagyvárosban élők. Az utóbbi években erre nagyon sok jó példa volt, fejlődtek a kisiskolák, sokszor jobb és modernebb környezetben tanulnak az ott élő gyerekek, mint városi társaik.

Dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő saját élményeit elevenítette fel, amikor 30 évvel ezelőtt a Dunántúlon egy kisiskolában tanított. Akkor nagyon kilátástalan volt a kisiskolák helyzete, csökkent a gyereklétszám, sokan költöztek nagyvárosokba, éveken át ennek szellemében oktattak a pedagógusok. Szerencsére ma már sokkal jobb jövőképpel dolgozhatnak a kistelepülési iskolában tanítók. Végül Péterné Fidler Elvira iskolaigazgató elevenítette fel a 66 éves iskola történetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában