Kecskemét

2023.04.02. 15:56

Egy napra a nyolcadikosok álltak a katedrára II. Rákócziban – galériával

Programokban gazdagon telt el az idei Rákóczi-hét a kecskeméti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában. A fiatalok korhű ruhákban koszorúzták meg a névadó fejedelem emléktábláját.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: Borsos Andrea

A látványos, kreatív és szórakoztató programokat egyaránt felvonultató rendezvénysorozatról az iskola részéről Borsos Andrea adott számot. Elmondta: minden tanuló lelkesen készült a névadó II. Rákóczi Ferenc születésének évfordulójára, a diákfejedelem választásra, a „Fogodzó” Gálára, melynek témája a Rákóczi 40 volt. 

A Rákóczi-hét nyitányaként minden diák és pedagógus kapott egy „Rákóczi 40” feliratú szalagot, melyet egész héten viselt. A szalag felirata ebben az épületben eltöltött 40. tanévet jelképezte.

A Rákóczi-hét a fejedelem születésnapjára rendezett ünnepi műsorral folytatódott. E nemes feladatot 6.a osztály vállalta fel, műsoruk Kaszab Éva tanárnő rendezésében nagy sikert aratott.

Az egy héten át tartó rendezvénysorozat során a tanulók II. Rákóczi Ferenc életét dolgozták fel különböző technikák alkalmazásával, térképek, Rákóczi várak, kastélyok készültek a kiállításra.

A második napon a 8. évfolyam kampányolt. Terveiket pontokba szedték, majd előadták a tanulóknak. A sok ígéretes feladatok közül a gyerekeknek ki kellett választani, ami nekik a legjobban tetszett. Mindenki versengett a szavazatokért.

Egy másik iskolaszintű voksolás is zajlott, mindenki leadhatta szavazatát az általa legszimpatikusabb osztályra. A felső tagozat egyénenként, az alsó évfolyam osztály szinten adta le szavazatát. A győztes osztály a 8/c lett, elnyerték a fejedelmi nap szervezését. Pénteken a fejedelem udvartartásával együtt birtokba vehette az iskolát, melynek kezdete reggel 8 órakor a hivatalos kulcsátadás volt. Az iskola kulcsát Fáriné Boros Erika intézményvezető adta át a fejedelmi párnak, Nagy Rolandnak és Solymosi Noéminek, mellyel az iskola átkerült a megválasztott osztály kezébe. A délelőtt folyamán a nyertes programjukat valósították. 

A diákok élvezték, hogy a 8. c osztály tanulói rendhagyó órákat tartottak. A kicsik nagy odafigyeléssel, lelkesen vettek részt az órákon, nagyon élvezték, hogy a nagyok tanítanak. A rövidített órák után hosszú szünetek következtek, ahol szintén különböző foglalkozásokkal tölthették el a tanulók az időt. A játékos akadályverseny szintén nagy sikert aratott. A szünetekben volt szkander bajnokság, és sok érdekes társasjáték. A sport sem maradt ki a napból, asztalitenisz és tollaslabda mérkőzéseken állhattak ki a fiatalok a fejedelem és annak udvartartása ellen.

Délután a „Fogodzó” Gyermek Segélyezési Egyesület szervezésében több éves kihagyás után újra megrendezték a hagyományos gálaműsort, a „Rákóczi 40” jegyében. Az egyes osztályok és évfolyamok az elmúlt 40 tanévhez kapcsolódó produkciókkal készültek. Volt születésnapi köszöntő, időutazás úttörő dalokkal, bemutatkozott a sport tagozat, több produkció kapcsolódott a nemzetközi Erasmus programhoz. A színvonalas, látványos fellépéseket a közönség dübörgő tapsviharral köszönte meg a fellépőknek. 

A Rákóczi-hét szombaton két programelemmel zárult. Az iskola körül egy több állomásból álló csapatversenyen vettek részt az osztályok. A diákok szókirakót, sulikvízt játszhattak, volt még rejtvény, puzzle, activity, valamint ügyességi és sport feladatok.

A mozgalmas, színes programokkal teli hetet egy színpompás felvonulással tették emlékezetessé, minden évfolyamból két-két diákkal. A fejedelempár büszkén vezette a felvonuló Rákóczi iskola tanárait, tanulóit végig a városon. A felvonulás zárásaként a Rákóczi úton a vezetőség a fejedelmi párral együtt megkoszorúzta a Rákóczi Emléktáblát.

A Rákóczi hét a csapatverseny eredményhirdetésével fejeződött be. A következő eredmények születtek: az alsó tagozatban a 3. helyezett az 1. b osztály lett, a 2. helyezett az 1. a osztály, az első helyen a 4. c osztály végzett. A felső tagozatosok között a 3. helyen a 7. a osztály, a 2. helyezett a 6.a osztály lett, az első helyet a 8. a osztály szerezte meg. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában