Kecskemét

2023.04.03. 19:52

Átadták Hunyadiváros megújult közösségi házát – galériával, videóval

A Hunyadivárosiak Napja keretében avatták fel a Hunyadivárosi Közösségi Házat hétfőn. Gazdag és sokszínű programkínálat várta az eseményre érkezőket, volt kiállításmegnyitó, tánc és zene. A felújított és kibővített épület újra megtelhet élettel, hiszen a városrészben lakók programokkal vagy éppen találkozókkal töltik majd meg a ház falait.

Lizik-Varga Katalin

Átadták a közösségi házat

Fotó: Bús Csaba

A rendezvény kiállításmegnyitóval kezdődött a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskolában. A hunyadivárosi BRG gyár területének múltja és jövője című tárlatot az iskola aulájában Hajagos Csaba, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezetője nyitotta meg. A Budapesti Rádiótechnikai Gyár (BRG) múltjáról és jövőjéről szóló kiállítás fontos színfoltja volt az ünnepnek, hiszen a gyár közel 40 évig funkcionált a városrészben és egykor több száz hunyadivárosinak adott munkát. A kiállítás összeállításában nagy segítséget nyújtott Kántor Zoltán és B. Kis János gyűjtő, Pászti András, mérnök és Üres Farkas Antal vállalkozó.  

Az eseményen közreműködött az iskola gitárzenekara, a Mátyás Citerazenekar, a Hunyadivárosi Nyugdíjasklub Férfi Dalárdája, valamint a Senior Örömtánc klub. 

A program a megújult közösségi házban folytatódott. Az avatón Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere hangsúlyozta: mindennek jelentése és folytatása van, ahogy jelentése, üzenete és folytatása van ennek a felújított Hunyadivárosi Közösségi Háznak is. A polgármester örömét fejezte ki, hogy a megszületett szándék után a hunyadivárosi emberek a cél érdekében összefogtak, és megvalósították vágyaikat. Civil és kulturális életet fog ez a ház a jövőben képviselni – hangsúlyozta a városvezető. 

A rendezvényen Böde István, a Kecskemét Táncegyüttes tánckarvezetője Lukács Annával, az együttes szóló táncosával szatmári táncokat mutatott be. A talpalávalót pedig a Zönge zenekar húzta. Szelei Mózes Mór, a Kecskeméti Corvin Mátyás Általános Iskola tanulója pedig Petőfi Sándor Jövendölés című versét szavalta el. 

Pászti András önkormányzati képviselő beszédében elmesélte a közösségi ház megvalósulásának a történetét a gondolattól az utolsó munkák elvégzéséig. Elmondta, hogy az átadóval sok éves álom vált valóra. Hangsúlyozta: a hunyadivárosi emberek álmának a megvalósulása mesébe illő. Mint mondta, a meséből már csak egy próbatétel van hátra, mégpedig az, hogy bebizonyítsuk, hogy városrészünkben tudnak a generációk közösen együttműködni, a megálmodott céljaikat megvalósítani, hosszú békés boldog időkön át.  

Fejős Jenő, a Magyar Kultúra lovagja, ezüstkoszorús nótaénekes a Zönge zenekar kíséretében kecskeméti nótákkal örvendeztette meg a jelenlévőket. Szilágyi Róbert, az Akikért a Déli Harang Szól a Hunyadivárosban Egyesület elnöke egy fényképes összeállítást vetített a közönségnek, melyben a ház építésének és renoválásának a legfontosabb pillanatait mutatta be. 

A rendezvényen egy időkapszulát is elhelyeztek, melyet 200 év múlva fognak majd felbontani. Kecskemét polgármestere a Hunyadivárosi Újság aktuális számának egy példányát helyezte el az időkapszulában és egy gondolatot is mellékelt, mégpedig egy bibliai idézetet Máté evangéliumából: „Úgy világítson a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jótetteiteket.” 

− Óriási optimizmust fejez ki az időkapszula elhelyezése: hiszünk, hogy lesz írni-olvasni tudó nemzedék, akiket érdekel a múlt. 226 ember üzenetét helyezzük el, ezzel egy élő történelemkönyvet szeretnénk adni a jövőnek – idézték V. Barna Erika grafológus gondolatait, aki a Pap és társa Bt.-vel egyetemben nagy szerepet töltött be a kapszula kivitelezésében. 

Szabolcs József, a Hunyadivárosi Nyugdíjas Klub tagja szavalatával színesítette az eseményt. Wass Albert Üzenet haza című költeménye a szívekig hatolt, mely után az egyházak képviselői megáldották a közösségi épületet. 

Az ünnepség a ház és az udvar megtekintésével, valamint szeretetvendégséggel zárult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában