Fórum

2023.04.20. 16:54

A vármegye polgármesterei tanácskoztak Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben – galériával

Bács-Kiskun vármegye 119 településének vezetői két napon át tanácskoznak Lakiteleken, a Hungarikum Ligetben. A polgármesterek szakmai fórumát a vármegyei önkormányzat szervezte azzal a céllal, hogy a településvezetők tapasztalatot cseréljenek, megosszák egymással ötleteiket és településfejlesztési törekvéseiket.

Vajda Piroska

119 polgármester találkozott Lakiteleken

Fotó: Vajda Piroska

A Hungarikum Hotel Bíró Zoltán konferencia- és rendezvényterme adott otthon a kétnapos polgármesteri fórumnak. A csütörtöki nyitóeseményen Rideg László, Bács-Kiskun vármegye önkormányzatának elnöke köszöntötte a megjelent polgármestereket, jegyzőket, képviselőket és a meghívott előadókat. Büszkén számolt be arról, hogy a területfejlesztési pályázatoknak köszönhetően a vármegye valamennyi településén sikerült valamilyen fontosabb fejlesztést megvalósítani. A több mint hétszáz projektre mintegy 100 milliárd forintot fordítottak. A további pályázatokkal kapcsolatban a közgyűlés elnöke elmondta, hogy a TOP PLUSZ keretében már több mint 190 pályázat érkezett be hozzájuk, és ezek 50 milliárd forint értékű fejlesztést jelentenek.

Rideg László beszámolt a Petőfi-emlékév programjairól is. Kiemelte, hogy az emlékév keretében 27 dokumentumfilmet készítettek azokról a településekről, amelyek szorosan kötődnek Petőfihez. Azt is hozzátette, hogy készült öt játék és további öt film is Petőfivel kapcsolatban. Megemlítette, hogy a Petőfi-attrakciók megkeresését segítő közúti jelzőtáblákat is hamarosan kihelyezik. 

Oláh Gábor területfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár azzal a jó hírrel kezdte az előadását, hogy országosan Bács-Kiskun vármegye áll a legjobban az operatív programok végrehajtásában. 

Hangsúlyozta, december végéig le kell zárni a megyei terület- és településfejlesztési operatív programot. Majd arról beszélt, hogy a 2021–2027 közötti időszakot felölető TOP PLUSZ operatív program az európai bizottság késése miatt csak a közeljövőben fog elindulni hivatalosan. Elmondta, nagyon sokan irigykedve figyelik, hogy Magyarország kormánya időben tudott bátor döntést hozni, és időben elindította az új operatív program végrehajtását. Ennek az lett az eredménye, hogy 1000 milliárd forintnyi pályázat már sikeresen elindult vagy meg is valósult a kormány előfinanszírozásában. Hozzátette, a közeljövőben további pályázatokat hirdetnek meg annak érdekében, hogy a hibás brüsszeli szankciós politikának ne a települési önkormányzatok legyenek a kárvallottjai. A helyettes államtitkár abban bízik, hogy minden nehézséggel együtt sikerül időben lebonyolítani az újabb operatív programot, amely hozzájárul ahhoz, hogy a fenntartható növekedés és a fejlődés töretlenül folytatódjon minden vármegyében. 

Közösségfejlesztő programok is várták a résztvevőket 

A szakmai fórum résztvevői értékes előadásokat hallhattak továbbá a pályázati lehetőségekről, az energiaellátásról és megtakarításról, a Duna–Tisza közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotának javításáról, illetve arról, hogy a mesterséges intelligencia hogyan állítható az önkormányzatok szolgálatába. Megismerhették a településvezetők a Hungarikum Liget működését, a Duna–Tisza közi térség turisztikai fejlesztési koncepcióját, a vármegye foglalkoztatási és gazdaságfejlesztési stratégiáját. Szó volt a tisztított szennyvíz, a szennyvíziszap és a csapadékvíz hasznosításáról, valamint a helyi termékekkel kapcsolatos fogyasztói szokásokról. Ugyanakkor a fórum résztvevőit több közösségfejlesztő program is várta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában