VersVarázs

2023.04.15. 06:50

99 éves versmondó is megmérette magát a kecskeméti találkozón – galériával, videóval

Hagyományos költészet napi versmondó találkozóját rendezte meg a Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatóságának Kápolna utcai intézményegységében. Az eseményen köszöntötték a VersVarázs online műveltségi vetélkedő eredményes résztvevőit is.

Horváth Péter

A versmondásra 20 nyugdíjas jelentkezett, köztük a 99 éves Bihal Andrásné, a Sion Nyuddíjasklubból mint legidősebb résztvevő

Fotó: Bús Csaba

A versmondásra 20 nyugdíjas jelentkezett, köztük a 99 éves Bihal Andrásné, a Sion Nyuddíjasklubból mint legidősebb résztvevő − tájékoztatott Juhászné Balasi Franciska nyugdíjas magyartanár, a szövetség elnökségi tagja, aki mindkét verseny szervezője és a vetélkedő feladatainak összeállítója. 

A jelentkezők 19-21. századi magyar költőktől választhattak verset, de túlnyomó többségben volt Petőfi valamely lírája. A versmondásokat háromfős szakmai zsűri értékelte. A zsűri tagjai voltak Császár Cirillné nyugdíjas magyartanár (aki egyben a zsűri elnöke is volt) és Lángné Nagy Mária, a nyugdíjas szövetség elnökhelyettese. Minden résztvevő emléklapot és kisebb ajándékot kapott, a legjobbak előadását oklevéllel és könyvvel jutalmazták.

Ebben az évben is meghirdette a nyugdíjas szövetség a VersVarázs című online műveltségi játékát, mellyel a 250 éve született Csokonai Vitéz Mihály és a 100 éve született Kormos István munkásságát idézték fel. A feladatok megoldására 25 nyugdíjas vállalkozott. A rendezvényen VersVarázs eredményhirdetését is megtartották. A résztvevők emléklapot, 70 százalék feletti jó megoldás esetén kisebb ajándékot kapnak.

Az esemény megnyitóján Lévai Jánosné tanácsnok köszöntőjében a vetélkedő fontosságáról, közösségépítő szerepéről szólt és hangsúlyozta, hogy a nyugdíjas szövetség tagjait erős szeretetkapocs tartja össze. 

A nyugdíjas szövetség mindig is fontosnak tartotta a generációk együttműködését, ezért rendezvényeiken hagyományosan közreműködnek a város valamely oktatási intézményének diákjai. A pénteki programon a Katedra középiskola tanulói vitték el Petőfiről szóló műsorukat.

Különdíjat kapott a 99 éves Bihal Andrásné (SION Nyugdíjasklub). Első helyezett lett Mészárosné Boros Ilona a Senior Klubból, második Tóth Jánosné, a Gyöngyvirág Nyugdíjasklub tagja és harmadik Bozóki Jánosné a Hírös Város Klubból. Az okleveleket és az emléklapokat Lévai Jánosné tanácsnok adta át.

A VersVarázs vetélkedő 25 beérkezett megoldásának mindegyike 90 százalék fölötti volt. Három fő teljesítménye volt 100 százalékos: Dr. Kovács Katalin Judit (Nyugdíjas Könyvbarátok Klubja), Kissné Agárdi Erzsébet (Díszítőművész Szakkör) és Mészárosné Boros Ilona (Senior Klub). A résztvevőknek az emléklapot és az ajándékot Kormányosné Makai Eszter, a nyugdíjasszövetség elnöke adta át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában