Ünnepség

2023.03.14. 13:50

Petőfi-szobrot avattak a költő nevét viselő kecskeméti katolikus iskolában – galériával

A Petőfi Sándor Katolikus Általános Iskola és Óvoda névadásának 50. évfordulója alkalmából különleges ünnepséget tartottak az intézményben, melyen Petőfi-szobrot is avattak az iskola aulájában.

Lizik-Varga Katalin

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Dr. Szabó Ildikó, az intézmény igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: „én abban bízom és abban reménykedem, hogy a múlt öröksége a jelenben, az itt jelen lévő fiatalok, az őket vezető pedagógusok segítségével virágozni fog a jövőben is.”

A rendezvényen Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere beszédében elmondta, hogy Petőfi Sándor egész pályájára az ifjúság egész lendülete jellemző. Mint mondta, Petőfi Sándor szenvedélyességével, bátorságával, lelkesedésével, de legfőképp a hazaszeretetével ma is példa lehet mindannyiunknak, de legfőképpen a fiataloknak. 

– Petőfi a haza virágának tartotta az ifjúságot, ez így igaz ma is – hangsúlyozta a városvezető. Hozzátette: ezt a virágot egy iskolának, egy közösségnek ápolni kell. Elmondta továbbá, hogy a költő szüntelenül jobbítani akarta a világot. A polgármester úgy véli, hogy az iskoláknak és a pedagógusoknak is erre kell nevelniük az új generációkat.  

– Nem elegendő az ismertek átadása és továbbadása, tanítani kell az embereket, a fiatalokat, hogy miként éljenek velünk, hogyan tegyék jobbá a világukat – tette hozzá. 

– A hős költőről elnevezett katolikus iskolának és óvodának szívből kívánom, hogy a hazaszeretet, a kultúraőrzés, a teremtés helye legyen a következő 50-100 évben is, hűen névadójához – hangsúlyozta a polgármester. 

A városvezető a rendezvényen bejelentette, hogy a jubileumi évhez kapcsolódóan újabb Petőfi-szobor állításához készülődik Kecskemét. Szemereyné Pataki Klaudia vázrajzokat mutatott be az eseményen, a kiválasztást pedig az iskola diákjaira bízta, akik két hetet kaptak a feladatra. A kiválasztott vázrajz alapján készülő új köztéri alkotást jövőre, március 15-én a Kecskeméti Evangélikus Templom előtt tervezik felavatni. Ugyanis hajdanán ezen a helyen, az evangélikus iskolában tanult Petőfi Sándor.   

A rendezvény fényét a diákok megemlékezőműsora emelte. A nemzeti ünnep alkalmából megtartott verses-dalos összeállítást az iskola 5. évfolyamos tanulói adták elő. 

Az ünnepi alkalmon Székelyné Kőrösi Ilona etnográfus-történész A diák Petőfi című előadását is meghallgathatták a jelenlévők. A történész elmondta, hogy nagy megtiszteltetésként éli meg, hogy a diák Petőfiről a róla elnevezett iskolában beszélhet. Székelyné Kőrösi Ilona Petőfi és Kecskemét kapcsolatáról is beszámolt előadásában. 

A rendezvény keretében Petőfi Sándor mellszobrának az avatásra, zászló- és épületszentelésre is sor került. 

Pálfy Gusztáv Munkácsi Mihály-díjas szobrászművész alkotását, az iskola épületét és zászlaját dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, metropolita szentelte meg. 

Az érsek Petőfivel kapcsolatos saját élményeit is elmesélte a jelenlévőknek. A tanulókhoz szólva elmondta, hogy volt idő, amikor nem volt szabad elszavalni a Nemzeti dalt. Dr. Bábel Balázs a piaristák és Petőfi viszonyáról is megosztott néhány gondolatot, s végül hangsúlyozta, hogy ameddig magyar ember lesz a Földön, Petőfi Sándornak a költészete élni fog. A fiatalokat pedig e költészet éltetésére bíztatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában