Baja

2023.03.17. 21:16

Osztrogonácz Miklóssal találkozhatnak az olvasók a könyvtárban

Könyvbemutatót tart Osztrogonácz Miklós az Új Kereszt Testvériség misztikus történelmi regényfolyam szerzője a bajai Ady Endre Városi Könyvtárban.

Márton Anna

A képen: Osztrogonácz Miklós, bajai író látható

Fotó: Márton Anna

Baja irodalmár város, nagyon sokan szeretik az irodalmat, de nem csak szeretik, hanem művelik is. Híres bajai költők is vannak, több kötet megjelent már helyi költők verseiből. Tíz éven keresztül a Sugókör a bajai költők találkozója az Ady Endre Könyvtárban tartotta találkozóját, több antológiát is megjelentetett, illetve a tagok egyéni köteteit is. A helyi költők, írók megjelenései folytatódnak. Osztrogonácz Miklós bajai író – aki főállásban könyvtáros az Eötvös József Általános Iskolában – fejét adta arra, hogy egy misztikus történelmi regényfolyamot megírjon és megjelentessen: Új Kereszt Testvériség címmel.

Az első és a második része, az Ösvények és a Mártírok 2020-ban jelent meg, tavaly az Áldozattal befejeződött a trilógia. Osztrogonácz Miklós trilógiájának első darabja a XI század első felének viharos korszakába viszi el az olvasóit. 

– 2010-ben kezdtem el írni, és akkor nagyon foglalkoztatott az ezer évvel előtti történelem. 

Az az időszak, amikor megalakult a Magyar Királyság, Államalapító Szent István birodalma. Az érdekelt legfőképpen hogy felveszik a kereszténységet a magyarok és keletkezett egy ütközőzóna a régi és új vallás között. Nem is volt kérdés nekem akkoriban, hogy erről szeretnék írni. A pogányság és a kereszténység találkozása mindig érdekelt. Azt gondolom, hogy aki ír, az elsősorban egy nagy olvasó, én nagyon sokat foglalkoztam a történelemmel és javarészt a középkorral. Egyébként nem vegytiszta történelmi regényről van szó, hanem inkább a történelmi fantasyhez van legközelebb – mondta a baon.hu-nak Osztrogonácz Miklós. Már az első rész megjelenését követően Zalavári László igazgató jelezte a szerzőnek hogy szívesen látják az Ady Endre Városi Könyvtárban egy könyvbemutató keretében. 

Az olvasók március 27-én hétfő este találkozhatnak az íróval, akivel Sándor Boglárka szerkesztő beszélget. A rendezvény során az érdeklődők sok érdekes dolgot megtudhatnak az alkotási folyamatról, a történet kiteljesedéséről és az összetett kutatómunkáról, forrásfeldolgozásról.

– Szó esik majd a mesterséges intelligenciáról, a jövő olvasóira és íróira kifejtett hatásairól is. Osztrogonácz Miklós majd beszámol arról is, hogy a misztikus trilógián túl, jelenleg egy valósabb történelmi regényen dolgozik. Azt is megosztja majd a hallgatósággal, hogy hosszabb távú tervei között szerepel egy bajai tematikájú történet megírása is. A rendezvényen Dely Géza részleteket olvas fel a könyvekből – tájékoztatta hírportálunkat Zalavári László igazgató. 

 


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában