Költségvetés

2023.03.01. 19:39

Megtakarítással zárta az évet az öregcsertői önkormányzat

Öregcsertő képviselő-testülete jóval a törvényben írt határidő előtt elfogadta a település idei költségvetését, amely 232 millió forint bevétellel és négymilliós tartalékkeret mellett közel ugyanakkora összegű kiadással számol.

Zsiga Ferenc

A korábbi években az összes intézményben – így az óvodában is – energetikai korszerűsítéseket hajtottak végre

Fotó: Zsiga Ferenc

A tavalyi év gazdálkodása az év második felétől bekövetkezett áremelkedések ellenére annyira sikeres volt, hogy az idei évre 11 millió forint megtakarítást tudtunk áthozni – tájékoztatta lapunkat Kis-Vén László polgármester. 

A településvezető hozzátette: a költségvetés decemberi tervezésénél némi bizonytalanságot, izgalmat okozott, hogy az egyik legnagyobb működési célú kiadásunk, a közvilágítás tarifája a korábbi évekhez képest négy és félszeresére emelkedett. A tavalyi 4,2 milliós közvilágítási áramszámlával szemben az idei 10,2 milliót tesz ki, ami egy ilyen kis település, mint Öregcsertő életében szinte kezelhetetlen. Szerencsére a kormány segítő kezet nyújtott: a közvilágításnál a vezetékhossz alapján számított állami normatívát az eredeti 4,6-ról, 10,3-ra emelte, így a közvilágítás kiadásait a községben szinte 100 százalékban az állam fedezi. 

Kis-Vén László polgármester
Fotós: Zsiga Ferenc

– A költségvetés összeállításánál szembesültünk igazán azzal, valójában mekkora segítség, hogy a korábbi években az összes intézményünkben, óvodában, művelődési házban, a községházán, orvosi rendelőben pályázati forrásokból energetikai korszerűsítéseket hajtottunk végre. Nyílászárókat cseréltünk, szigeteltük az épületeket, és napelemes rendszereket telepítettünk. Ezek révén az energiára fordított kiadásaink olyannyira lecsökkentek, hogy a költségvetésünk egészét tekintve ez immár szinte jelentéktelen tétel. Talán sokak előtt nem ismert, hogy Öregcsertőnek Szakmárral, Újtelekkel, Homokméggyel van közös önkormányzati hivatala, így a szakmári székhelyű hivatal kiadásaihoz 6 millió forinttal járulunk hozzá. Településünkön a közfoglalkoztatottak száma idén tizennégy fő, a tavalyihoz képest egy fővel kevesebb. Hatalmas zöldfelületeink vannak, de a pályázati pénzekből vásárolt parkgondozó gépek segítségével ezen a területen is álljuk a sarat, a lakóházak, magáningatlanok előtti zöldfelületeket is az önkormányzat tartja karban.

Az elmúlt év tapasztalataiból kiindulva, a még számos bizonytalan tényezőre figyelemmel idén nagy lélegzetű fejlesztésekben nem gondolkodunk. Annyi bizonyos, amint lehetőség lesz rá, a Magyar Falu Program pályázatán elindulunk, a falugondnoki gépkocsi cseréjére mintegy 15 millió, járdafelújításokra 8 millió forintot szeretnénk elnyerni – összegezte az idei évi terveket Kis-Vén László. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában