Baja

2023.03.03. 17:16

Megszavazták az idei évi költségvetést – galériával

A bajai képviselő-testület csütörtökön fogadta el a város idei költségvetését, mellyel kapcsolatban a Fidesz-KDNP helyi frakciója sajtóközleményt adott ki.

Márton Anna

A bajai képviselő-testület csütörtökön fogadta el a város idei költségvetését

Fotó: Márton Anna

Preininger Rozália tanácsnok kiegészítő módosító javaslata okozott tanácstalanságot, hiszen a képviselő előre bejelentette, hogy nem vesz részt az ülésen, László Károly önkormányzati képviselőt jelölte meg mintegy helyettesítőjeként. Az adott ülésen azonban ő csak a tanácskozás elején tartózkodott a teremben, pár perc után elhagyta azt. Az önkormányzati cégek átszervezése volt a módosító javaslat témája, legfőképpen a Baja Vagyon Zrt. holdingszerű szerepének megszüntetése. 

Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásában kijelentette, hogy végtelenül szerencsétlen helyzet, hogy sem az előterjesztő, sem a megjelölt képviselő úr nincs a teremben. Leszögezte továbbá, hogy távol áll a frakciótól, hogy bármilyen feltételezésekbe bocsátkozzanak a távollétekkel, hirtelen ki-be vonulgatásokkal kapcsolatban. Alapvetően azt gondolja, hogy az előterjesztés benyújtása, megtárgyalása egy politikai vita. Éppen a kilenc fő közötti vita, akik jelenleg a várost vezetik.  

A frakcióvezető felszólalásában arról is érdeklődött, hogy a korábbi költségcsökkentési javaslatukat tartalmazó előterjesztésnek mi a sorsa, amit a polgármester levett a napirendről, majd a kormányhivataltól kértek jogi állásfoglalást. Nyirati Klára polgármester kijelentette, hogy a héten megkapták a választ, a napirendről legközelebb a képviselő-testület dönt. 

Baja költségvetéséből kiderül, hogy a bevételeknél a helyi adók, valamint az állami támogatások jelentik a legnagyobb részt, az előző évekből mintegy másfél milliárd forintot át tudtak áthozni a 2023-as esztendőre. A kiadásoknál a város működésére szánt 5,4 milliárd forint jelenti a legnagyobb tételt, míg a különböző egyesületek és rendezvények támogatására 1,4 milliárd forintot különítettek el. 

Az önkormányzat közhatalmi bevételei 3,31 milliárd forintot tesznek ki a 2023-as évre. A vagyoni típusú helyi adók előirányzata erre az évre 850 millió forint. Az helyi iparűzési adóból származó bevétel tervezett előirányzata 2,43 milliárd forint. A tartózkodás alapján fizetendő idegenforgalmi adó tervezett előirányzata 14 millió forint. 

A Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőcsoport sajtóközleményt adott ki a Baja Megye Jogú Város Önkormányzata 2023. évi költségvetésével kapcsolatban, melyet az alábbiakban szó szerint idézünk.

„Képviselőcsoportunk az előzetes egyeztetéseken arra törekedett, hogy a lehető leghatékonyabban képviseljük a különböző csoportok érdekeit, ezáltal több javaslatunk is beépítésre került. A költségvetést végül megszavaztuk, azzal, hogy a felelős gazdálkodás érdekében továbbra is ragaszkodunk ahhoz, hogy az általunk benyújtott költségcsökkentésről szóló előterjesztést mihamarabb tárgyalja a testület.

A költségvetést övező, közösségi oldalakon és az ülésteremben folyó méltatlan vitákban képviselőcsoportunk továbbra sem kíván részt venni. A Sikeres Bajáért Egyesület 9 tagja kapott többségi felhatalmazást 2019-ben, hogy vezesse a várost, az azóta kialakult pozícióharcok, szavazások körül fellángoló méltatlan viták nem ránk tartoznak. Mi Bajáért és a bajaikért dolgozunk a továbbiakban is! "


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában