Tavasz

2023.03.24. 14:01

Közel ezer tő rózsát ültetnek el Kecskeméten a napokban

Rózsaillat és gyönyörű látvány vár a kecskemétiekre, ugyanis az elkövetkező napokban közel ezer tő rózsát ültetnek el a város közterületein. A szakemberek folyamatosan dolgoznak azon, hogy a várost idén is díszbe öltöztessék virágzó növényekkel. Az ehhez szükséges munkálatokat már elkezdték, sőt már a facsemeték öntözéséhez is nekiláttak.

Lizik-Varga Katalin

A Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. munkatársai rózsákat és más tavaszi növényeket is ültetnek

Fotó: Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft.

A főtéri ágyásokba Kecskeméten eddig minden tavasszal nagyrészt nyáron virító, egynyári virágokat ültettek évtizedek óta – évente körülbelül 40 ezer darabot. Azonban idén nagy változást terveznek, ugyanis a tavasszal és az ősszel elültetett egynyári és kétnyári növények egy részét évelő növényekkel akarják helyettesíteni.

– A Városüzemeltetési Nonprofit Kft. zöldfelületkezelésében szemléletváltás zajlik: gazdaságosabban fenntartható és környezetkímélő ágyások kialakítására törekszünk – tájékoztatott Boros Gábor, a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. ügyvezetője. Mint elmondta, tavaly ősszel, első lépésben mintegy 350 négyzetméter területen váltották ki a költségesebb és különös gondozást igénylő egy- és kétnyári virágokat évelő növényekre.

Francia nemesítésű rózsákat ültettek a főtéren, a Mogyorós ligetben, a Dobó téren, a Kisfaludy és a Kápolna utcákban. Ezen a héten folytatják a megkezdett munkát, mégpedig szám szerint 878 tő német nemesítésű Kordes rózsa ültetésével. Minden kiültetett rózsafajta ADR® minősítéssel rendelkezik, azaz jól bírják a városi körülményeket, szárazságtűrők és rendkívül ellenállók mindenféle betegséggel szemben. A szakemberek azt ígérik, hogy ezek a virágok – hasonlóan az egynyáriakhoz – egész nyáron gyönyörű, dekoratív látványt nyújtanak majd.

– A szemléletváltásnak köszönhetően idén mintegy 10 ezer egynyári virággal kevesebbet ültetünk majd ki, amely energia- és költségmegtakarítást jelent majd hosszabb távon 

– hangsúlyozta Boros Gábor. Hozzátette, hogy a főtéri ágyásokba csepegtető öntözőrendszer is kerül majd, amely szintén hatékonyabbá teszi a vízgazdálkodást.

Idén a szokásosnál jóval korábban, már március közepén megkezdték a növények öntözését. A facsemetéket, a város ifjú karácsonyfáját és az átültetett két fenyőt, a kétnyári ágyásokat és az ősszel telepített rózsabokrokat is rendszeresen locsolják már.

A fák öntözését azért fontos már márciusban megkezdeni, mert ilyenkor a növényeknek még nem kezdett el hajtani a lombozata. 

A lombkorona fenntartásához a növényeknek rengeteg vízre van szükségük, így most konkrétan a gyökerek megeredését tudják segíteni, hogy jól megerősödjenek, stabil tartást és vízfelszívó képességet biztosítsanak majd a csemetéknek.

– Tavaly nagyon jó tapasztalataink voltak az öntözőzsákokkal, amelyek 50-70 liter vizet lassan, 10-12 óra alatt engedtek ki közvetlenül a fák gyökérzetéhez – mondta az ügyvezető. Idén a tavalyi 800 zsák mellé további 2000 telepítését tervezik, amelyek kihelyezése a jövő héten kezdődik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában