Konferencia

2023.03.24. 16:51

Kettős évfordulót ünnepeltek a víz világnapján Kalocsán

A víz világnapja alkalmából szervezett konferenciát a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft., Kalocsa Város Önkormányzata és a Magyar Hidrológiai Társaság Területi Csoportja. A szakmai napon a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa–Paks Duna-híd építéséről is hallhatott előadást a nagyobb részt szakmai közönség.

Zsiga Ferenc

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője is mondott beszédet

Fotó: Zsiga Ferenc

– A víz világnapján kettős évfordulót ünnepelünk Kalocsán. A nagyvilágban 30, a városban 20 éve rendezik meg az éltető elem napját, és mind a 20 esemény a Kiskunsági Víziközmű Szolgáltató Kft.-hez, illetve annak kalocsai székhelyű jogelődjéhez kötődik. Így amikor a vízszolgáltatás regionális lett, elhatároztuk, hogy a kalocsai hagyományt tovább éltetve ezeket az ünnepségeket – már csak a kezdeményezők előtti tisztelgésként is – mindig Kalocsára szervezzük – mondta Mátyus Zoltán, a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. vezetője a kalocsai városházán tartott ünnepi konferencián.

Az esemény jelentőségét mutatja, hogy azon Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője és Kurdi Viktor, a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke is részt vett, és megköszönte a Kiskunvíz munkatársainak áldozatos, Kalocsán az elöregedett hálózat miatt különösen sok kihívással terhelt munkáját.

Az ünnepségen Mátyus Zoltán elismerést adott át a budapesti központi ünnepségen kitüntetett, a kalocsai üzemmérnökségen 42 éve lelkiismeretesen dolgozó Greksa Gábornak.

A meghívottakat köszöntő dr. Filvig Géza polgármester a szakterületen dolgozók munkájának nagyra becsülésén túl arra emlékeztetett, hogy az 1960-as, 1970-es években lefektetett ivóvíz nyomócsövek elöregedése naponta jelent kihívást a szakembereknek. Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője a világnap jelentőségére hívta fel a figyelmet. Emlékeztetett arra, hogy tavaly Spanyolországban, Olaszországban komoly vízkorlátozásokat vezettek be. Nem üzemeltek a szökőkutak, tiltották az autómosást. 

Rámutatott arra is, hogy a víznek, mint természeti kincsnek egyre nagyobb jelentősége, szerepe lesz az éghajlati változások miatt is átrendeződő világunkban.

Fuszenecker András, a Kiskunvíz Kalocsai Üzemmérnöksége vezetője előadása során bemutatta a Paks II. beruházáshoz kapcsolódó Kalocsa kistérségi vízellátó rendszer fejlesztésének terveit. A szintén a paksi nagyberuházásra felfűzött, ennek kapcsán fejlesztendő kistérségi vízellátó szennyvízelvezető- és tisztító rendszer bővítését Takó Gábor, a Kiskunvíz szennyvízágazati mérnöke ismertette.

Mint kiderült, a közönség nagyobb részben műszaki végzettségű tagjai már jártak a Kalocsa–Paks Duna-híd építésének helyszínén, így a folyami átkelő építésének bemutatása leginkább az aktualitásokat érintette. A  beruházásról a Duna Aszfaltot képviselő Wunderlich István Péter, a projekt hídépítési projektvezetője elmondta: amennyiben a jelenlegi ütemben haladnak a munkálatok, a két part közötti fizikai kapcsolat ez év végéig létrejön. Ugyanakkor ahhoz, hogy a híd közlekedésre alkalmas legyen, még rengeteg munkára lesz szükség. A híd forgalomnak való átadásának céldátuma nem változott,  továbbra is 2024. május 31.

Csapó Sándor, az IT Labor Kft. ügyvezető igazgatója  prezentációjának az Automatizált Energetikai Kontrolling bevezetésének lehetőségei címet adta. Az informatikus mérnök rámutatott, az energiaárak robbanása különös jelentőséget ad ennek a munkának, mert míg az energiára fordított költségek a vizes ágazatban 2022 előtt a teljes költség 10–15 százalékát tették ki, addig ez a szám most 25-40 százalék. A kontrolling munkára fordított költség a szakember szerint 1–1,5 év alatt megtérül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában