Névnapi köszöntő

2023.03.09. 07:22

Isten éltesse a Fannikat, a Franciskákat és a Dominikokat!

Március 9-én a születésnaposokon kívül a Fannik, a Franciskák és a Dominikok ünnepelhetnek.

baon.hu

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A Fanni női név a Stefánia és a Franciska női nevek idegen nyelvi becézéséből ered. Származása: latin-olasz-angol. Más magyarázat szerint görög-szláv-német eredetű. Jelentése: virágkoszorú. Rokon neve még: Fáni.

A Franciska latin eredetű női név, a latin Franciscus (Ferenc) név női párja.

Az 1990-es években a Franciska ritka, a Fanni igen gyakori, a Fáni és a Franni szórványos név volt, a 2000-es években a Fanni a 4-17. leggyakoribb női név, a Franciska, Fáni és a Franni nem szerepelt az első százban.

A Dominik latin eredetű név, ami a Dominicus névből származik. Jelentése: az Úrhoz tartozó; Istennek szentelt. Eredetileg – jelentéséből adódóan – csakis vasárnap született gyermekek kaphatták, mivel a vasárnap neve az “Úr napja”, latinul dies dominica volt.

Természetesen a következő napokban sem maradunk névnaposok nélkül: Ildikó, Emil, Gusztáv, Szilárd, Tímea, Konstantin, Gergely, Maximilián, Krisztián, Ajtony, Egyed, Patrícia, Matild, Matilda és Trilla ünnepelheti névnapját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában