Kalocsa/Kecskemét

2023.03.16. 17:20

Helyi érték lett a kalocsai Jézus Szíve búcsú és a kecskeméti könyvtár Helyismereti Gyűjteménye

A Bács-Kiskun Vármegyei Értéktár Bizottság márciusi ülésén megyei értékké nyilvánította a kalocsai Jézus Szíve búcsú és körmenetet és a Bács-Kiskun Megyei Könyvtár Helyismereti Gyűjteményét.

Lizik-Varga Katalin

A képen a kecskeméti Katona József Könyvtár

Forrás: Mediaworks / archív-felvétel

Az elmúlt években több településen jött létre helyi értéktár, néhol pedig bővült a meglévő gyűjtemény. Az elmúlt évben 94 helyi értéket rögzített a vármegyei értéktár bizottság, és kilenc került a vármegyei értéktárba. Ezzel már háromszáz feletti a vármegyei értékek listája. 

A kalocsai Jézus Szíve búcsú és körmenet 

Magyarországon nagy hagyománya van a Jézus Szíve-kultusznak, amit különösen a jezsuiták terjesztettek. Kalocsa ennek az egyik fellegvára. Többnapos Jézus Szíve búcsút már az 1860-as évek közepétől tartottak itt, majd vallási rendezvényként nemcsak Kalocsa és a szállások főbúcsújává nőtte ki magát, hanem még a Dunántúlon is számon tartották. Nem ritkán több ezren is ellátogattak az eseményre. 

A hagyományt máig ápolják, a főünnepet minden évben megtartják, melynek leglátványosabb eleme a vasárnapi főmise előtti – a Szent István király templomtól a Nagyboldogasszony Főszékesegyházig – Oltáriszentséggel vezetett körmenet. Az eseményre egyre többen érkeznek viseletbe öltözve. Erre az alkalomra az Astriceum Érseki Múzeumból kiemelik az évszázados, Jézus Szíve búcsúra készült egyházi ötvösmunkákat, a Lichtensteiger-féle ünnepi ornátust. Az utóbbi években a papság is szívesen visel kalocsai gépi-kézi varrott egyházi ruhát, s a körmenetben mindig ott vannak a Király Ilus által tervezett bordóbársony lobogók is, amelyek alá felsorakozik a hívő nép.

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye 

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Helyismereti Gyűjteménye 1952 óta végzi tevékenységét. Itt több mint hetven éve őrzik és gyűjtik a Bács-Kiskun vármegye és Kecskemét múltjával és jelenével kapcsolatos dokumentumokat.  

A könyvtár ezen külön gyűjteményében tárolják azokat a kiadványokat, iratokat, amelyek a vármegyére, annak településeire, a vármegyében működő testületekre, a vármegyében élő nevesebb személyekre, létesítményekre, az itt zajló rendezvényekre vonatkoznak.  

Különleges értéke van a helyismereti tartalom miatt, hiszen a gyűjtemény dokumentumaiban lévő helyismereti információk összegyűjtésével és feldolgozásával igazi helyismereti információs adatbázissá épült. Az itt őrzött és közkinccsé tett dokumentumok által betekintést nyerhetünk Kecskemét múltjába is, de megismerhetjük a térség természeti környezetét, építészeti műemlékeit, hagyomány- és mondavilágát, iskoláinak történetét és még sok egyéb vonatkozását.  

A gyűjteményben található könyvritkaságok sokszor önmagukban véve is muzeális értékek. A város jelenkorának feltárását a naprakészen rögzített sajtócikkek és az újabbnál-újabb helyismereti kiadványok biztosítják.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában