Bajai OKK Kft.

2023.03.02. 17:15

Fejlesztik a bajai kikötőt – galériával, videóval

A Bajai Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztése az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretében közel 3,6 milliárd forintos projekt révén valósul meg. A Bajai OKK Kft. közel 95 százalékos támogatási intenzitás mellett, több mint öt százalék önerővel járul hozzá a fejlesztéshez.

Márton Anna

A tervezett beruházás megvalósítása elősegíti a bajai kikötő meglévő szolgáltatási színvonalának növekedését

Fotó: Márton Anna

A tervezett beruházás megvalósítása elősegíti a bajai kikötő meglévő szolgáltatási színvonalának növekedését. A projektnyitó tájékoztató rendezvényét március 2-án tartották a kikötőben. Az eseményen Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője beszédében kiemelte a projekt fontosságát, hiszen Baján nagyon fontos közintézmények és jól működő cégek vannak, de gazdasági szempontból az egyik legfontosabb a bajai kikötő.

– Ez a fejlesztés hozzájárul ahhoz, hogy a kikötő a meglévő szolgáltatásainak a színvonalán emelni tudjon, a környezetkímélő közlekedés részaránya is növekszik, és javítja a fejlesztés a kikötő megközelíthetőségét – fogalmazott a honatya. Végül megköszönte mindenkinek a munkáját, aki részt vett abban, hogy elindulhat a bajai kikötő fejlesztése.

Nyirati Klára polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy egy város életében két fontos dolog van: a fejlesztés és az üzemeltetés. Nagy László, a Bajai OKK Kft. ügyvezetője mutatta be a projekt főbb elemeit, míg a kivitelező képviseletében Homlok Tibor, a Homlok Építő Zrt. főmérnöke és tulajdonosa a projekt részleteiről beszélt.

A Bajai Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztését az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program keretéből finanszírozzák. A beruházás az Európai Unió regionális stratégiájával összhangban, a környezetbarát közlekedés részarányának növekedését célozza, a vasút és víziút tekintetében a kikötő, egyben logisztikai központ infrastruktúrájának fejlesztése, valamint a kapacitásának növelése által – hangzott el a projekt bemutatása során.

A kikötő területén lévő vasút és út jelen állapotában hosszú távon nem fenntartható, a korszerűsítés hiányában az áruforgalom volumene is várhatóan elmarad a jelenlegitől, ezért az infrastruktúra fejlesztése nélkülözhetetlen. A kikötő intermodális kapacitásának fokozása és a vízi áruszállítás volumenének növelése érdekében elkerülhetetlen az infrastruktúra fejlesztése, valamint alkalmassá tétele arra, hogy a jövőben több logisztikával foglalkozó cég működhessen a kikötőben.

A megvalósult fejlesztés eredményeként a fejlesztett kikötőben a ki- és berakott áruk mennyisége várhatóan növekedni fog, 2025-re elérheti a 700 ezer tonnát.

A fejlesztés főbb beruházási elemei közé tartozik a IV. Károly rakpart és a hozzá kapcsolódó út és parkoló építése, a Gránátos út fejlesztése.

A projekt során fejlesztik a bajai kikötő úthálózatát, a meglévő útburkolatokat átépítik, víztelenítik. Az út jobb és bal oldalán kialakítanak személyautó- és kamionparkolót is. A beérkező kamionok akadálymentes közlekedését a tervezett út biztosítja, amely a Gránátos utcai árvízkaputól indul és a meglévő útról ágazik le, a töltéstől enyhe ívben elválva éri el a tervezett kamionparkoló létesítésére szánt területet. A kialakítás lehetővé teszi a kamionok átmeneti várakozását, esetleges átrakodását. A tervezett gyalogosjárdát a IV. Károly rakpart és a Külső út között építik meg, a kétirányú gyorsforgalom biztosítása érdekében három méter burkolatszélességgel.

A fejlesztés magába foglalja a kikötő partfal-állékonyságának helyreállítását, a zöldkikötő fejlesztését, valamint függőleges partépítést. Továbbá a kikötőszolgálati hely (Zöld Kikötő) fejlesztését, 71,1 folyóméter hosszú függőleges partfal építését tartalmazza, illetve az úszómű áthelyezését, valamint a gépészeti, technológia felújítását.

A projekt bemutatását követően a vendégek bejáráson vettek részt, megnézhették a fejlesztés egyes helyszíneit.

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube–csatornáján is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában