Újkollégium

2023.03.08. 20:24

Előadássorozatot tartottak a kecskeméti evangélikusok és reformátusok történetéről – galériával, videóval

Az Evangélikus-Református Esték keretében a kecskeméti evangélikusok és a kecskeméti reformátusok a saját történetüket ismerhették meg.

Lizik-Varga Katalin

Hajduch-Szmola Patrik evangélikus lelkész zongorán játszott

Fotó: Lizik-Varga Katalin

Kecskeméten, az Újkollégium dísztermében háromnapos előadássorozatot tartottak, melyen a résztvevők a kecskeméti evangélikus és református gyülekezetek korai történetével ismerkedhettek meg. 

– A kecskeméti evangélikus és a református gyülekezet hagyományosan minden évben megszervezi az Evangélikus-Református Estéket – mondta Kuti József, református lelkész. Hozzátette, hogy ezeken az alkalmakon általában egyháztörténeti, gyülekezettörténeti előadásokat hallhatnak a részvevők. 

Ez idén sem volt másként, ezúttal Székely Gábor tartott előadást a 2022-ben megjelent „Reformátusok Kecskeméten a 16-18. században" című könyve nyomán, melyben mindkét protestáns gyülekezet történetére kitekintett.  

– A kecskeméti evangélikusok és a kecskeméti reformátusok a saját történetüket ismerhették meg. 

– hangsúlyozta Kuti József. 

Az előadásokon egy-egy zenei élménnyel is gazdagodhattak a jelenlévők. Az utolsó alkalmon Hajduch-Szmola Partik, kecskeméti evangélikus lelkész zongorajátékát hallhatta a közönség. A résztvevők minden este megtekinthettek egy, a Kecskeméti Református Gyűjteményben őrzött ritka levéltári dokumentumot is.  

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube–csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában