Kecskemét

2023.03.16. 13:50

Dunszt Ferenc emléke előtt tiszteleg az új sportcsarnok

Hamarosan átadják a kecskeméti Katona József Gimnázium új multifuncionális sportcsarnokát, melyet az iskola egykori testnevelő tanáráról, Dunszt Ferenc „Frici bácsiról” neveznek el. A részletekről Csáki Tibor, a nagy múltú gimnázium januárban kinevezett igazgatója adott számot a Gong Rádió keddi Mai téma műsorában.

Sebestyén Hajnalka

A képen a Katona József Gimnázium látható

Forrás: kjg.hu

Csáki Tibor harminc éve jár a Katona József Gimnáziumba, először diákként, 25 éve pedig tanárként. Tavaly nyáron Szabó István igazgató nyugdíjba vonulása után megbízott igazgató lett, most januárban pedig megkapta kinevezését, 2027 nyaráig.

Csáki Tibor a rádióműsorban mesélt arról, miért döntött úgy, megpályázza az igazgatói széket.

A képen: Csáki Tibor
Forrás: Gong Rádió

– A gimnáziumot szívügyemnek tekintem, 20 éven át történelem-földrajz szakos tanárként teljes odaadással végeztem munkámat, toltam az iskola szekerét. Ezt követően kaptam helyettesi megbízást, mely során kiderült, hogy Szabó István igazgató szeretné, ha nyugdíjba vonulása után mindenképpen a pályázók között lennék. Az évek alatt bevont a döntések meghozatalába, engedett belelátni a vezetői munkafolyamatokba. Nagy dilemma volt, hogy tanítsak vagy vezessem az iskolát, hiszen igazgatóként csak heti két órám lehet. Végül úgy döntöttem, kipróbálom magam igazgatóként is. Nagyon szeretek tanítani, ennek most heti két órában történelem órákon hódolhatok – tette hozzá.

Csáki Tibor szólt a terveiről is, és a képzések iránti keresletről.

– A terveket sokszor a gazdasági, társadalmi környezet változásai írják, befolyásolják. 

A tankerülethez tartozunk, így gazdasági önállóságunk nincs. Ahogyan egy miskolci igazgató kollegám szokta mondani: igazgatónak lenni olyan mint gúzsbakötve táncolni. Az a helyzet azonban, hogy én szeretek táncolni. Érdekelt az is, hogy mit lehet táncnak nevezni akkor, ha az ember esetleg gúzsba van kötve. Visszatérve a tervekhez: szeretnénk megtartani az iskola jó hírét és népszerűségét. Szerencsére e téren jól állunk, mutatják ezt a felvételi eljárás adatai is. A legtöbb képzésünkre – egy kivétellel – nagyon komoly túljelentkezés van. Nagy örömömre az iskolánkban 22 éve működik Arany János Tehetséggondozó Programunk ismét népszerű. Ez a program komoly küldetésünk, a megyében egyedülállóan nálunk érhető el a kistelepülésen élő, hátrányos helyzetű gyerekek számára – jegyezte meg.

2023-as esztendő mindenképpen mérföldkő lesz a gimnázium életében. Egy álom válik valóra: felépült az új sportcsarnok.

– Sok évtizedes régi vágya volt az iskolának – a méreteihez, tanulói létszámához, ismertségéhez méltó – sportcsarnok megépítése. 

Sikerült, egy nagyon komoly városi összefogás eredményeként. Az építkezés megfelelő ütemben zajlott, elkészült. Jelenleg a használatbavételi engedélyeztetés folyik. A multifunkcionális sportcsarnok mindenféle sportágnak méltó helyszínt biztosít. Napközben az iskola tanulóit szolgálja, 16 óra után azonban más sportegyesületek használhatják. Április közepén adjuk át ünnepélyesen. Egy olyan méltó sportemberről nevezzük el, aki nagyon ismert volt a városban, sokat tett a gimnáziumért és a megyeszékhely jó híréért. A 10 éve elhunyt Dunszt Ferenc „Frici bácsi” emléke előtt tisztelegve róla nevezzük el, ebben mindenki egyetértett. Frici bácsi a gimnázium testnevelő tanára volt 40 éven át, a kecskeméti és a magyar röplabda ikonja, a kecskeméti röplabdázás megalapítója – hangsúlyozta az igazgató.

Az 1700 négyzetméteres multifunkcionális sportcsarnok létrejötte egy városi összefogás eredménye. Az eredeti tervek szerint 970 millió forintból épült volna meg, de időközben az építőanyag árak emelkedtek. Az önrészt az önkormányzat biztosította, a beruházás finanszírozásának jelentős részét, 70 százalékát azonban a ScoreGoal futsal csapat sportágfejlesztési programjának keretében a társasági adófelajánlások révén gyűjtötték össze. Emellett szülők, vállalkozások is nagy értékben adtak támogatásokat vállalkozásaik révén. A fenntartó tankerület pedig működteti a jövőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában