Előadás

2023.03.14. 19:50

Dóra gyerekkori álma vált valóra az animációs filmekkel – galériával

Fiatal, tehetséges és Bátmonostor az otthona: ő Csóka Dóra, a budapesti Metropolitan Egyetem hallgatója, aki huszas évei elején már elmondhatja, hogy valóra vált egy gyermekkori álma. Animációs filmeket rendezni, erre egy életet feltenni igazán bátor dolog, az ifjú alkotó mégis ezt az utat választotta és nagyon úgy tűnik, hogy eltökéltségét siker koronázza.

Tapodi Kálmán

Csóka Dóra előadása Bátmonostoron

Fotó: Tapodi Kálmán

Gauder Áronnak, a Nyócker! rendezőjének új filmje, a Kojot négy lelke, március 16-tól kerül vetítésre a mozikban, míg a Puskás Öcsi és barátai animációs sorozat, hamarosan kerül bemutatásra, mindkettő magán viselve a bátmonostori tehetség kézjegyét.

– Nagyot álmodni szinte bárki tud, de ezt az álmot valóra váltani már annál kevesebben. Egy kis dél-alföldi faluból nemzetközi animációs filmfesztiválok díjazott alkotójává válni, azonban rendkívüli teljesítmény. Ez adta az inspirációt, hogy a a METUScope Online Filmszemle keretében, a bátmonostori könyvtárban közönségtalálkozóval egybekötött vetítést tartsunk. Adigo címmel, mutattuk be a nemzetközi díjazásban részesült diplomafilmet, amelyet 10 hónap alatt csapatban dolgozva készítettek el, Csóka Dórát rendezőként, míg húgát, a mindössze tizennégy éves Csóka Bíborkát, a hátterek egyik megalkotójaként jegyezve – számolt be hírportálunknak Horváth Ildikó könyvtáros. 

Mint azt a művelődésszervezőtől megtudtuk: a közönség emellett betekintést nyerhetett az animációs filmek gyártásának zárt és izgalmas világába. Hány rajz kell egy másodpercnyi mozgóképhez? Mik a gyártási fázisok? Miért fontos a csapatmunka? Mennyi munka van egy másfél perces animációs filmben? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphattak az érdeklődők a telt házas bemutatón. 

– Különböző animációs fajtákról és műhelytitkokról is hallhattunk. A Hínárok ölelése álomfilm, az alkotó érzékenységét példázza, melyben saját álmát animálták meg, míg ő maga mesélőként szerepel. A METUScope - on elérhető filmek, melyekbe bepillanthatunk az előadó közreműködése által: Bardo, Sunshower, So Beautiful. Idén a filmvilág legrangosabb díjátadóját, március 13-án tartották.  Bátmonostor és a filmvilág talán meredek képzettársításnak tűnik, mégis, nagyon büszkévé tesz minket, hogy március 11-én, mi is bemutathattuk magunknak, hogy egy közülünk, mert nagyot álmodni, és ezzel számos fiatalt inspirálni, hogy ők is így tegyenek – fogalmazott Horváth Ildikó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában