Tragédia

2023.03.10. 17:31

Az 1956-os jeges árra emlékeztek meg Baján

A város számára a legtragikusabb esemény 67 évvel ezelőtt 17 óra 45 perckor következett be, amikor a védekezők erőfeszítése ellenére a jeges ár áttörte a város központjában lévő Vörös-hidat. Több méteres jeges víz alá került Józsefváros és a város több más területe, ipari-gazdasági létesítménye, melynek következtében Baján 360 család vált hajléktalanná.

Márton Anna

A város számára a legtragikusabb esemény 67 évvel ezelőtt történt

Forrás: Beküldött fotó

Hagyománnyá vált, hogy a rekordméreteket öltő bajai árvízről minden évben közösen emlékezik meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara és a Szent László ÁMK a Sugovica parton található árvízi emlékműnél.

Március 10-én pénteken a Szent László ÁMK diákjai emlékműsorát követően Majer Fruzsina, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának mérnöke fogalmazta meg gondolatait. A mérnöknő hangsúlyozta, hogy a város történetének kétség kívül legpusztítóbb árvize után Baja és környéke páratlan összefogásának köszönhetően a károkat fél év alatt helyreállították, és a város az átalakulás útjára lépett. De nem csak a település változott meg az árvíz után. 

Az 1956-os jeges árvíz öröksége a mai árvízvédelmi rendszer is, hiszen ezt követően jelentős fejlesztések indultak meg a vízügyi ágazatban. Megkezdődött a jégtörő hajópark kialakítása, felülvizsgálták a Duna árvízi védműveit és nagy volumenű töltésfejlesztési munkák kezdődtek, az új töltések magasságát az akkori mértékadó árvízszint fölé emelték, 1,5 méterre. A szakember kiemelte: a Víztudományi Kar a jövő vízmérnökeit képzi. 

– Jöjjön árvíz vagy aszály, az 56-os védekezők bátorsága mindig követendő példa lesz előttünk, intézményünk nevében erre emlékezünk – zárta gondolatait Majer Fruzsina. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában