A víz világnapja

2023.03.26. 18:28

A Halas környéki vizes élőhelyeket keresték fel a kerékpáros túra résztvevői – galériával

A víz világnapjához kapcsolódóan szervezett kerékpáros túrát a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület és a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. szombaton. A résztvevők felkeresték a város környéki vizes élőhelyeket, a szennyvíztisztító üzemet, valamint a Csetényi Élményparkban ismerkedhettek a vízi élővilággal és a növényekkel.

Pozsgai Ákos

A város főteréről indult a húsz kilométeres kerékpártúra, majd a Csetényi Élményparkban ért véget

Fotó: Pozsgai Ákos

Délelőtt a város főteréről indult a húsz kilométeres kerékpártúra Greguss Viktor, a Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület elnökének eligazítását követően, első állomáshely a Kiskunvíz Kft. városszéli szennyvíztisztítója volt, ahol Szilágyi Zsolt szennyvízágazati üzemvezető avatta be a látogatókat az üzem működésének részleteibe. 

Elmondta, hogy napi 4290 köbméter szennyvizet tud megtisztítani a rendszer, ebből körül 3600 köbméter szennyvíz érkezik naponta a telepre, ez csak a Kiskunhalason keletkezett szennyvízmennyiség. A megtisztított víz az alsószállási csatornába engedik, onnan pedig a Tiszába jut el.

A kerékpáros túra résztvevői ezután Harkakötöny határában a Dong-ér csatornán egy hódvárat néztek meg, amely a meder teljes szélességében felduzzasztja a vizet. Innen az túracsapat Kiskunhalason az Eperd utcai, majd a Sóstó melletti víztározóhoz tekert, utána pedig az Erzsébet királyné téri lápos erdős részt látogatták meg, ahol az önkormányzat hamarosan különböző fejlesztéseket valósít meg, ennek részleteiről Greguss Viktor beszélt.

A kerékpáros túra a Csetényi Élményparkban ért véget, ahol Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület tagjai tartottak bemutatót a halasi s környékbeli vizes élővilágról és állatokról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában