Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság

2023.02.10. 19:48

Víztározással készülnek az öntözési időszakra Baján és környékén

Az aszályok miatt megnövekedett vízigény okán folyamatosan fejlesztéseket végez a bajai vízügyi igazgatóság.

Márton Anna

Telkes Róbert, az ADUVIZIG igazgatója.

Fotó: Márton Anna

Az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (ADUVIZIG) működési területén az 1901 óta folyó hidrológiai észlelések alapján 2022-es év volt minden idők kilencedik legszárazabb éve. Az év során lehullott csapadék területi átlaga mindössze 447 milliméter volt az 591 milliméteres sokévi átlaggal szemben.

A jelentős csapadékhiány ellenére a bajai igazgatóság kezelésében lévő öntözőcsatorna-hálózatban az öntözési idényben mindig rendelkezésre állt a megfelelő vízmennyiség, nem volt szükség a vízhasználatok korlátozásra a Duna-völgyében, valamint a Tass és Baja közötti területen, tudtuk meg Telkes Róbert igazgatótól.

Az elmúlt években megvalósult fejlesztések eredményeként folyamatosan javult az állami tulajdonú vízi létesítmények állapota, ennek is köszönhető, hogy az aszályos időszakban is jól állták a próbát a művek. 

– A bajai vízügyi igazgatóság területén a vízjogi engedéllyel és a víz felhasználására jogosító szolgáltatói szerződéssel rendelkező vízhasználók minden esetben a szerződésben foglaltaknak megfelelően vehették ki az öntözővizet a csatornákból. Az utóbbi években tapasztalható aszályok következtében az öntözési kedv és ennek következtében az öntözővíz iránti igény is várhatóan növekedni fog. Az egyre növekvő vízigény további fejlesztések megvalósítását teszi szükségessé, amelynek előkészítését folyamatosan végzi az igazgatóság. Kihasználva a csapadékos téli időszakot és a Duna alkalmas vízállásait a vízhálózat feltöltését már elvégezték, a csatornák vízszintjeit a lehető legmagasabb szintekre emelték. A tározási kapacitások maximális kihasználására törekszenek – mondta Telkes Róberttől, az ADUVIZIG igazgatója.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában