Baja

2023.02.10. 14:19

Várja a munka világa a jövő vízügyi szakembereit – galériával

A 2023-ban végzett hallgatók oklevélátadó ünnepségét tartották február 10-én délelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának dísztermében. Az eseményen részt vett Nyirati Klára polgármester és Hajdú Miklós alpolgármester. Az Eötvös József Főiskolát dr. Szilágyiné dr. Szinger Ibolya rektora képviselte.

Márton Anna

Levegőbe repítették kalapjukat a diplomások

Fotó: Márton Anna

Az ünnepség az elnökség tagjainak bevonulásával kezdődött, Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár, dr. Bíró Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar dékánja, dr. Cimer Zsolt oktatási dékánhelyettes, Kozma Tibor Bence, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar Hallgatói Önkormányzatának elnöke foglaltak helyet az elnökségben.

A diplomaátadó különleges esemény, hangzott el a bevezető beszédben, hat évvel ezelőtt a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen megalakult a Víztudományi Kar, melynek jogelőd intézményeivel együtt 60 éves múltra tekint vissza a vízügyi felsőoktatás Baján.

Réthy Pál beszédében kiemelte, hogy második alkalommal köszöntheti a frissen végzett hallgatókat Baján, a diplomaátadó ünnepségen. Hangsúlyozta, a diplomaosztó jó alkalom arra, hogy hátranézzenek a frissen végzett hallgatók és végigkövessék azokat a lépéseket, amelyek elvezették őket az adott eseményhez.

– Önök olyan időszakban fejezik be tanulmányaikat, amikor a korábbiakhoz képest még inkább kulcsfontosságú kérdéssé válik a vizeink jövője, a fenntartható gazdálkodás, a vizekhez köthető természeti értékeknek a védelme. A víz kiemelkedő fontosságú életünkben, és erre jó példa a 2022-es év, amikor emberemlékezet óta nem látott vízhiánnyal és súlyos aszállyal kellett szembenéznünk és megküzdenünk. A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárási körülmények megjelenése, az egyenetlenségekkel kapcsolatos kihívások kezelése adekvát szakmai válaszokat igényel a vízügyi szakemberektől. Az egyetlen hatékony eszköz a kezünkben egy átgondolt, a problémákra gyorsan reagáló, a gazdaságot és a társadalmat egyaránt támogató vízgazdálkodás, ami magába foglalja az állami tulajdonú vizek, vízi létesítmények működtetését és fenntartását, illetve vizeink jobb hasznosítása érdekében a vízvisszatartást, a vízszétosztást, a kockázatmegelőző vízkárelhárítást, a vizek állapotának fokozott javítását, a minőségi vízi-közműszolgáltatást és a minőségi csapadékvíz-gazdálkodás támogatását – fogalmazott Réthy Pál. 

Dr. Bíró Tibor dékán köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara készül a jeles évfordulók megünneplésére. – Az, hogy ma itt lehetünk és ahogy fölnéz a mérnöki társadalom a bajai vízügyi felsőoktatásra, az köszönhető annak a hatvan évnek, amelyet a jogelődök nagyon kemény munkával fölépítettek és véghez vittek – mondta. 

Beszédében kitért arra, hogy a Magyar Hidrológiai Társaság elnöke dr. Szlávik Lajos professzor szerint a hazai vízügyi szolgálatnak a mérnökgerincét a Baján végzettek adják. 

Emlékeztetett arra, hogy hat évvel ezelőtt az Eötvös József Főiskolából kiszakadt a vízügyi kar, de továbbra is harmonikus a viszony a két intézmény között, összefogásuk a városon belül példaértékű, tette hozzá.

Amikor a műszaki felsőoktatás önállósodott, egyetemi karrá kellett váljon, ami egy nagy kihívás volt annak idején, hiszen felsőfokú technikumból alakult át főiskolai karrá, és 2017-ig főiskolai kritériumnak megfelelő intézmény volt. A Közszolgálati Egyetemen felzárkózott az egyetemi karok mellé a Víztudományi Kar.

– A mi felelősségünk igen nagy, hogy a Víztudományi Kar olyan képzést folytasson és olyan rangot szerezzen a magyar felsőoktatásban amelyre a végzett mérnökök büszkék lesznek – fogalmazott dr. Bíró Tibor dékán.

Hangsúlyozta, hogy ez ma így van, de kevésbe köszönhető csak a jelenlegi oktatóknak, hiszen nagyon komoly jogelődintézmény és oktatói szakmai gárda dolgozott a bajai vízügyi felsőoktatás érdekében és a sikereiért. Ezt folytatni, fenntartani kell egy megváltozott európai felsőoktatási térségben. 

Kiemelte továbbá, hogy Baja a gyakorlati képzéséről híres hely, továbbra is szeretné megőrizni a kivívott pozícióját és helyzetét a magyar és európai felsőoktatásban.

Büszkén ismertette a megjelent vendégekkel az elért eredményeket. Megemlítette, hogy a felsőoktatási rangsorban húsz helyet javított a Víztudományi Kar, bőven a középmezőnyben vannak. A Víztudományi Kar ma négy MTA doktorral és egy akadémikussal büszkélkedhet. A kar tudományos tevékenysége exponenciálisan nőtt.

 Végül hozzátette, hogy: víztudományi laborprogram indult, amely az utóbbi évtizedek legnagyobb víztudományi kutatási programja, tizenegy konzorciumi taggal. Ma a bajai vízügyi felsőoktatás a vízügyi kutatások terén előkelő helyen helyezkedik el.

Végül megköszönte a végzősöknek, hogy a Víztudományi Kart választották, valamint a hozzátartozóknak is köszönetet mondott dr. Bíró Tibor dékán, hogy ebben az időszakban támogatták a fiatalokat. Ezt követően a végzős hallgatóknak átadták a diplomákat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában