Disznótoros ételek

2023.02.12. 10:20

Pálinkák és kolbászok versenyeztek Apostagon – galériával

Mát több mint tizenöt éve megtartják februárban téli rendezvényüket az apostagiak, amely öt évvel ezelőtt kapta a Disznótoros ételek fesztiválja elnevezést.

Lencsés P. Anna

Jó hangulatban telet az apostagi fesztivál

Fotó: Lencsés P. Anna

– Úgy döntöttünk, hogy ebben az évben minden szokásos rendezvényünket megtartjuk. Az a feladatunk, hogy megteremtsük a feltételeket, lehetőséget adva az embereknek, hogy kicsit ki tudjanak mozdulni a mindennapokból, tudjanak találkozni, szórakozni, beszélgetni egymással. Fontosnak tartom, hogy az egy településen élők jól érezzék magukat, közösségben tudják megélni a barátságokat – mondta el a baon.hu-nak Zakar Zoltán, Apostag polgármestere.

Az egyik csapat Kiskunhalasról érkezett. Ők már öt éve vesznek részt zsinórban a fesztiválon. Elmondták, hogy régebben árusként voltak itt, de annyira megtetszett a hangulat, hogy azóta minden évben eljönnek és bekapcsolódnak a programba. Kétféle kolbászt is készítettek sertés- és szarvashúsból, de főztek egy náluk jellegzetes disznótoros sertéspörköltet is bográcsban. Felsorolták, hogy ennek a hozzávalói a köröm, a nyúlja, vagy bordaporc, bőr és a disznóvágás során leeső húsok. Végül burgonyát is főznek bele.

A kolbászokról három fős zsűri döntött. Kovács István, Pinke Csaba és Ribli Norbert, aki így összegezte munkájukat: 

– A kinézet volt az első, majd a felvágást követően azt néztük meg, hogy milyen a belső állaga, illetve hogy az íze mennyire harmonikus. Az első helyezett kolbász különösen jól sikerült, a többiek is csak kicsi dolgokban tértek el egymástól, jók voltak.

Az első helyen a Tüzes Majmok, másodikon a Kiskunmalac, harmadik a Husi Klán csapat végzett.

– A beérkezett harminc mintát a Solti Gróf Vécsey Károly Borlovagrend bírái rangsorolták. A bírák elégedettek voltak a mintákkal, senkit sem zártak ki. A cefrekezelést jelölték meg hibának, de pozitívumként emelték ki, hogy az apostagi gazdák odafigyelnek arra, hogy minőségi pálinkákat készítsenek. 13 arany, 14 ezüst és 6 bronzminősítést ítéltek oda. Az aranyminősítések közül a legjobb Farkas Attila Irsai Olivér szőlőből készült pálinkája, a második Valaczaka János barack, a harmadik Takács Zoltán birs pálinkája lett – összegezte a pálinkaverseny szervezője Milánkovics Szabolcs. 

Az általános iskola diákönkormányzata is képviselte magát a rendezvényen. A pedagógusok és a diákok közösen sütöttek lángost és fánkrudakat. Az értük kapott támogatást saját programjaikra fogják fordítani.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában