Bácsvíz Zrt.

2023.02.10. 17:00

Megújul az ivóvízhálózat egy része Kecskeméten és Ballószögön

Összesen több mint 1,8 milliárd forintos európai uniós és önerős forrásból újul meg Kecskemét és Ballószög ivóvízhálózatának egy része. A projekt keretében legalább 10 százalékkal csökkentik a hálózat vízveszteségét, valamint az energiahatékonyságot is növelik a nem megfelelő hatásfokú szivattyúk cseréjével. Korszerűbb irányítási rendszert telepítenek és hálózatrekonstrukciót végeznek a projekt összköltségének legfeljebb 20 százalékáért. A projekt nyitórendezvényét pénteken tartották a Bácsvíz Zrt. székhelyén.

Horváth Péter

Kurdi Viktor vezérigazgató és prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester

Fotó: Horváth Péter

Pénteken tartották a Vízveszteség-csökkentés, víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése Kecskemét és Ballószög településeken című projekt nyitórendezvényét a Bácsvíz Zrt. izsáki úti székhelyén. Kecskemét önkormányzata, Ballószög önkormányzata és a Bácsvíz Zrt. konzorciumi megállapodásukat követően sikerrel pályáztak a vissza nem térítendő eu-s forrásra, így 1,285 milliárd forintot nyertek el, és 30 százalék önerőt biztosítanak. A projekt tervezett teljes költsége 1,836 milliárd forint.

A  beavatkozások elsődleges célja az érintett területen található vízellátó hálózat olyan jellegű fejlesztése, amely növeli a vízellátás biztonságát, javítja az ellátás színvonalát, további cél még az energiahatékonyság javítása. 

A megvalósítás elősegíti a fenntartható üzemeltetést, csökkenti a csőtörések számát és a vízveszteséget a fejlesztéssel érintett vezetékszakaszon, valamint biztosítja a vízellátás energiahatékonyságának növelését.

Kurdi Viktor, a Bácsvíz Zrt. vezérigazgatója
Fotós: Horváth Péter

A projekt keretében legalább 10 százalékkal csökkentik a hálózat vízveszteségét. Az energiahatékonyságot is növelik a nem megfelelő hatásfokú szivattyúk cseréjével. Korszerűbb irányítási rendszert telepítenek és hálózatrekonstrukciót végeznek a projekt összköltségének legfeljebb 20 százalékáért. A beruházás során a kecskeméti és a ballószögi ivóvíz-gerincvezetékhálózat összesen 6936 folyóméteren újul meg, ahová grafitos öntöttvas diktil csövet fektetnek le. A munkaterületet november 18-án adták át, az első munkaengedélyt pedig január 27-én adták ki, amivel az I-es vízműtelep gépészeti felújításai kezdődtek el. A kivitelezés hét szakaszban valósul meg, és kiemelt helyszínnek számít Kecskeméten a Mártírok útja–Szent István körút közötti szakasz, ahol útfelbontásra és forgalomkorlátozásra is kell számítani. Érintett még az Ipoly utca, a Betonkeverő utca és Ballószögön a Bem utca–Rákóczi utca szakasz.

A projekt keretében három nyomásfokozó szivattyút is lecserélnek az I-es vízműtelepen, és az energiahatékonyság fokozása érdekében 50 kilowatt napelemes kiserőművet telepítenek. 

A beruházás az arzénmentesítés hatékonyságnövelését is támogatja: online szonda beépítésével optimalizálják a vegyszeradagolást és öblítést, és az érintett zónákba távjeladós mérőket szerelnek, így kiépítve az online monitoring rendszert.

A fejlesztés hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez, az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentéséhez. A felújított hálózat kisebb hálózati vízvesztesége javítja a vízellátás alkalmazkodóképességét.

A munkálatok február 3-án kezdődtek el az I-es vízműtelep szivattyúinak cseréjével. A kivitelezést a Duna Aszfalt végzi.

Kurdi Viktor vezérigazgató köszöntőjében elmondta: 

a víz jelenti a jövőt, és akkor lesz hosszú távon fenntartható a víziközmű-szolgáltatás, ha a fejlesztések folyamatosak lesznek. Ez ellátásbiztonsághoz és megtakarításhoz, így a tulajdonosok és fogyasztók elégedettségéhez vezet.  

Balogh Zoltán, az önkormányzati Fejlesztéspolitikai Iroda vezetője elmondta, hogy a projekt pénzügyi előkészítése 10 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a bővebb fejlesztéspolitikai forrásokkal takarékoskodott a városvezetés, így megteremtve a beruházás önerős fedezetét.

A fejlesztés részleteiről Kriston Ádám műszaki igazgató beszélt.

A köszöntők után Kurdi Viktor és prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester leleplezte a projekt tábláját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában