Önkormányzat

2023.02.20. 17:20

Megszületett a költségvetésről szóló rendelet Kalocsán

Filvig Géza polgármester Kalocsa idei költségvetés-tervezetének ismertetésekor az év legfontosabb döntésének nevezte az önkormányzat és intézményei idei költségvetéséről szóló helyi rendelet elfogadását, amelyet hosszas és alapos előkészítő munkát követően tárgyalt a képviselő- testület. A megalkotott rendelet szerint az önkormányzat és intézményei 2023. évi költségvetésének főösszege 4 milliárd 678 millió 457 ezer forint.

Tapodi Kálmán

Kalocsa város képviselő testülete

Fotó: Zsiga Ferenc

A napirend felvezetésekor Filvig Géza felidézte, hogy az önkormányzat tavaly a Covid, a szomszédos országban zajló háború, az infláció közepette – mint ahogy a családok is – különösen küzdelmes gazdálkodást folytatott. Ennek ellenére a 2023. évet 216 millió forint maradványösszeggel kezdte a város. 

Mint fogalmazott: az összeg kimondásával azt a tévhitet szeretné eloszlatni, hogy a város a 2022. év végén csődközeli helyzetben lett volna.

– Nem volt csőd közeli állapotban, sőt, a 200 millió forint kormányzati támogatást 2023-ban tudjuk felhasználni – szögezte le a polgármester. Hozzátette, az önkormányzat a szeptemberben induló rezsiár-emelkedés ellenére a számláit ki tudta egyenlíteni, és valamennyi fejlesztési célkitűzését megvalósította: kialakította az ideiglenes óvodát, megvalósította a szociális rehabilitációs pályázatot, a Csajda játszóteret, megtörtént a temető kápolna- és környezet-megújítása, és igen jelentős önkormányzati önerő mellett befejeződött a Kubinszky utca útburkolatának felújítása, elkészült az Eperföldi iskola kézilabdapályája. A már említett 216 millió forinthoz kapott még az önkormányzat 102 millió forint támogatást, így ezzel összesen 307 millió forint rezsitámogatást lehetett az idei költségvetésbe beépíteni.

A polgármesteri helyzetértékelés folytatásából az is kiderült: az önkormányzatnak nem kellett működési hitelt felvennie, az intézmények feladatellátásához szükséges források rendelkezésre állnak.

A város intézményeiről és cégeiről szólva Filvig Géza kifejtette: a szociális központ 2022-ben 45 millió forint önkormányzati támogatást kapott, 2023-ban 146 millió forintot kap, ami 101 millió forintos növekmény az előző évhez képest. A közétkeztetés tavaly 30 millió, idén 52 millió támogatásban részesül, a növekmény itt 22 millió forint. A Viski Károly Múzeum 19 millió forint helyett 21 millió forint kap, az óvoda és bölcsőde működéséhez tavaly nem kellett támogatást adni, idén négymillió forintot kap.

A Vagyonhasznosítási Kft. 565 millió forintos támogatás helyett idén 865 millió támogatásban részesül, a növekmény itt 300 millió forint. A polgármester hozzátette: a szociális intézmény rezsiszámláin kívül valamennyi intézmény ilyen jellegű kiadását a Vagyonhasznosítási Kft. fizeti. Az Innovációs Kft. a tavalyi 192 millió helyett idén 167 millió forint támogatásban részesül, a csökkenés itt 25 millió forint.

A sport támogatásával kapcsolatban Schmidt Rajmond, a sportbizottság vezetője elmondta: a kalocsai sportegyesületek tavaly 16 millió forint támogatást kaptak, ezt tízezer forint híján elköltötték. A költségvetés nehéz helyzetét látva került sor a csökkentésre, amely most a polgármester javaslatára hatmillió forintról tízmillió forintra növekedett. Ebből egymillió forint lesz a tartalékkeret.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában