Eszközfejlesztés

2023.02.27. 17:20

Jelentős eszközfejlesztés valósult meg a kiskunhalasi kórházban

A járóbeteg-szakellátás eszközfejlesztése keretében új orvosi műszereket és berendezéseket vásárolt a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a fül-orr-gégészeti szakrendelőbe, valamint a véradó állomásra pályázati forrásból, a beruházás értéke több száz millió forintra tehető.

Pozsgai Ákos

Speciális kezelőegységet kapott Halason a fül-orr-gégészeti szakrendelő

Fotó: Pozsgai Ákos / illusztráció

Az intézmény közösségi oldalán közre adott tájékoztatás szerint a fül-orr gégészeti szakrendelő egy speciális kezelőegységet kapott, amellyel lényegesen könnyebb lesz a betegek ellátása. – A kézi műszerek, oldatok, kenőcsök praktikusan elhelyezhetőek a kezelőegységben. A LED-es fényforrással ellátott vizsgáló fejlámpa kellő megvilágítást biztosít a vizsgálathoz, melynek intenzitása szükség esetén változtatható. A korábban használt homloktükör ezzel feleslegessé vált – olvasható a kórházi tájékoztatóban.

Míg a gégetükrözéshez korábban nyílt láng használatával melegítették fel a tükörszemet, az új kezelőegység a tükröket állandó hőmérsékleten tartja, így a vizsgálat előtt már nincs szükség további melegítésre. 

A rendelkezésre álló mikroszkóp segítségével is pontosabb képet kaphatnak a szakemberek a betegek fülének állapotáról, a szükséges nagyítás mellett kisebb beavatkozások a szakrendelés keretein belül is elvégezhetőek.

Lehetőség nyílt endoszkópos diagnosztikus vizsgálatok elvégzésére is az orr, garat és gége területén, mely monitoron is megjeleníthető, így az elváltozások, a látott kép jobban kiértékelhetővé válnak.

Gyakori beavatkozásnak számít a fülmosás, amit korábban fecskendővel végeztek a szakemberek, az új kezelőegység telepítésével a manőver egyszerűbbé vált a gép által biztosított 37 Celsius fokos vízzel tudják a beavatkozást elvégezni. A rendelkezésre álló szívó segítségével – szükség esetén mikroszkópos ellenőrzés mellett – a fülben, orrban, garatban észlelhető váladék eltávolítható, amit baktériumfilterrel ellátott tartályba gyűjtenek össze. Az új kezelőegység mind a beteg, mind a gyógyító személyzet számára könnyebbé, egyszerűbbé, hatékonyabbá teszi a mindennapi munkát, a vizsgálatok, beavatkozások rugalmas kivitelezését.

A véradó állomáson is jelentős műszeres fejlesztés történt, sok egyéb eszköz mellett egy speciális laboratóriumi centrifugát és egy sejtmosó centrifugát vásároltak. 

Előbbi a transzfúziós vizsgálatok során a vörösvértesteket és a vérsavót választja szét hat perc alatt, biztonságosan előkészítve a vérmintákat a következő vizsgálatokhoz. A sejtmosó centrifuga 3 mosási ciklusban végez sejtmosást, amellyel a vérsejtek biztonsággal használhatók a további szűrővizsgálatokhoz. Az új automata berendezés a korszerű transzfúziós ellátás elengedhetetlen része – áll a kórházi tájékoztatóban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában