Kalocsa

2023.02.08. 07:47

Évek óta húzódik a Foktői úti laktanya ügye

A kalocsai képviselő-testület még 2019 tavaszán támogatói nyilatkozatot adott a paksi székhelyű PIP Kft.-nek, hogy elviekben támogatja, hogy a Foktői úti laktanya területén munkásszállást és kiszolgálólétesítményeket alakítsanak ki, a Paks2 építkezésére érkező közel ötezer munkás elszállásolására.

Zsigmond Enikő

Tárgyalások folynak a laktanya további sorsáról

Fotó: Tapodi Kálmán

 Kalocsának kedvezőnek tűnt ez a lehetőség, arra is gondolva, hogy ennyi embernek nemcsak szállásra, hanem különböző szolgáltatásokra is szüksége lesz az étkezéstől a fodrászig, sport- és kulturális programoktól az egészségügyi ellátásig. Persze akkor is elhangzott, hogy a projekt kulcskérdése az új Kalocsa–Paks Duna-híd megépülése. A laktanya hasznosításának ügyében az eltelt négy év alatt mindössze annyi történt, hogy kiválasztották a céget, akik a laktanya területén lévő új ivóvíz- és szennyvízhálózat terveit elkészítik. 

A legutóbbi testületi ülésen megjelent Font Sándor országgyűlési képviselő, aki első napirendként tájékoztatást adott az elmúlt évi képviselői munkájáról. A városatyák kérdéseket intéztek hozzá, többek között arról is, hogy mit tud a Foktői úti laktanya hasznosításáról. 

Font Sándor válaszában elmondta, hogy sok a bizonytalanság a laktanya hasznosítása körül, hozzá is eljutottak olyan hírek, hogy talán erre már nem is lesz szükség, mert a túloldalon épített konténerlakásokkal hamarabb meg lehet oldani a munkások szálláskérdését, és amíg nincs kész a híd, a megközelítés is nehézkes. Úgy véli, hogy áttörést hozhat ebben a kérdésben, hogy a híd a legkomorabb becslés szerint is 14 hónapon belül elkészül, valamint hogy a Paks2 beruházás élére új vezérigazgató került, Jákli Gergely személyében, akivel már ő is és Filvig Géza polgármester is tárgyalt erről. 

Ezenkívül hamarosan sor kerül egy olyan megbeszélésre, melyen a Duna bal partját érintő, bizonytalan helyzetben maradt, úgynevezett kerítésen kívüli, de a Paks2-építkezéshez kötött beruházásokról folyik majd egyeztetés. 

Font Sándor megerősítette, reméli, hogy ez elmozdulást hozhat ebben a kérdésben, mert ő is úgy véli, hogy kicsit elhanyagolták a Kalocsán és környékén kínálkozó lehetőségek felkutatását. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában