Jótékonykodás

2023.02.25. 15:17

Élelmiszer-adománnyal segítette a nehéz sorsú családokat a halasi Rotary Club – galériával

Száz csomag tartós élelmiszeradományt vittek ki húsz nehéz sorsú családnak a kiskunhalasi Rotary Club tagjai szombat délelőtt. Idén elsősorban a többgyermekes rászorulók kaptak a sokféle finomságból, de jutott egyedül élő időseknek is, akiknek nehézségek okoz az élelmiszer megvásárlása.

Pozsgai Ákos

A klub tagjai állítják össze azoknak a rászorulóknak a körét, akiknek az adott évben juttatnak a csomagokból

Fotó: Pozsgai Ákos

A kiskunhalasi Rotary Club 2007-ben alakult meg, a nemzetközi Rotary mozgalom tagja, bejegyzett közhasznú alapítványként működik. Tevékenysége egyik fő célkitűzése a városban és vonzáskörzetében élő emberek életminőségének javítása. A megvalósítás ennek megfelelően számtalan formában ölthet testet, az egyszeri, kiválasztott személyeknek, családoknak juttatott élelmiszer-, ruhasegélyektől, akár a nagyobb adományokig.

– A halasi Rotary Club idén februárban tizennegyedik alkalommal rendezett jótékonysági bált, amelynek félmilliós bevételét most is tartós élelmiszerek vásárlására költötték. A klub tagjai maguk állították azt a száz csomagot, amit szombat délelőtt a halasi mezőőrök segítségével személyesen vittek el a családoknak. Egy-egy gyermekes család öt csomagot kapott, szétválogatva a különböző árukat – mondta el Kakas Szabolcs, a kiskunhalasi Rotary Club tagja.

Az összesen 25 ezer forint értékű csomagokban volt füstölt kolbász és pástétom, bab-, kukorica- és gyümölcskonzerv, fűszerezett paradicsom, különféle száraztészták, marhahús- és tyúkhúsleves kockák, rizs, kakaópor, málnaszörp, a kozmetikai és tisztítószerek között fertőtlenítő, szappan, fogkrém, tusfürdő és sampon. A gyermekek egy külön csomagban csokoládét és édességet, az idősek pedig egy üveg bort kaptak.

– Elmondható, hogy a pandémia időszakát kivéve, az elmúlt 14 év alatt nagyságrendileg több tízmillió forintot tudtunk jótékony célokra fordítani.

Mintegy háromszáz családnak sikerült tartós élelmiszert juttatnunk, a klub tagjai mivel helyben élnek, személyes tapasztalataik alapján állítják össze évről évre azoknak a rászorulóknak a körét, akiknek az adott évben juttatnak a csomagokból – emelte ki Kakas Szabolcs.

A Rotary Club a rendszeres támogatások mellett eseti segítséget is nyújtott több alkalommal, mint például a városháza előtti tapintható és láthatatlan dombormű kihelyezésével, ami több mint 4 millió forintba került, vagy az alsóvárosi katolikus templom melletti parkban felújított sétány, amelyet szintén komoly összeggel támogatott a Rotary.

Jelentős összeggel támogatják a halasi középiskolásokat érintő cserediák programot is, ennek keretében Japánban, Ausztráliában, Dél-Amerikában, Afrikában, Angliában, Németországban és számos más távoli országban tanulhatnak a halasi gyerekek a Rotary Interact segítségével.

 – A háromtól egy évig terjedő tanulmányutak költségét a külföldi tartózkodás ideje alatt finanszírozza a Rotary a ki- és hazautazás költségeivel együtt. 

– összegezte Kakas Szabolcs a klub tevékenységét.

Mindezek mellett jelentős mértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a Rotary, mint világméretű szervezet, az általa kitűzött feladatokat sikeresen végrehajtsa. Kiemelkedő fontosságú eredményük, hogy hosszú évek alatt a számos klub egyikeként, a halasi Rotary is hozzájárult a gyermekbénulás elleni küzdelemhez. A vállalt feladataik megvalósítása során az azokhoz szükséges tőke finanszírozását tagdíjakból, báli bevételekből és támogatóik felajánlásából fedezik. Segítő tevékenységük mellett fő feladatuknak tekintik, hogy munkájukkal irányt mutassanak, felhívják az emberek figyelmét a problémákra, valamint arra, hogy tudunk tenni másokért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában