Éghajlatváltozás

2023.02.26. 14:49

Agresszívan terjed a kaktusz az Alföldön

Mostanra nagyobb kaktusztelepek alakultak ki az Alföldon, az invazív növényfajta magyarországi megjelenése nem új keletű, szakemberek szerint terjedésük valószínűleg az éghajlatváltozásnak is köszönhető.

Pozsgai Ákos

A képen: Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem ökológusa

Fotó: Pozsgai Ákos

– A nagyobb baj az, hogy ezek a kaktuszok az aszályokat kevésbé tűrő őshonos növények kárára foglalnak el egyre nagyobb területeket Magyarországon. Abból a körülbelül hat-hét kaktuszfajból, ami nálunk a vadonban megtalálható, Kiskunhalas környékén a heverő medvetalpkaktusszal találkozhatunk elsősorban – mondja Kiss Tamás, a kiskunhalasi székhelyű Zöld Közösségért Természetbarát Egyesület alelnöke.

Rámutatott, hogy a hazánkban leginkább terjedő kaktusz észak-amerikai faj, azon belül is kifejezetten a rideg, száraz élőhelyekhez kötődik, egészen Kanada déli részéig megtalálható.

 – Alapvetően nem a klímaváltozás miatt szaporodnak nálunk ezek a kaktuszok, hanem az emberi felelőtlenség miatt, ugyanakkor a klímaváltozás is kedvez a terjedésének.

 – fűzte hozzá.

Egy évvel ezelőtt Kelemen András, a Szegedi Tudományegyetem ökológusa indított el egy csoportot a közösségi médiában Kaktuszok a természetben címmel, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a jelenségre és, hogy minél több információ eljusson hozzá. Az elmúlt másfél-két évtized alatt csak néhány adat állt a kutatók rendelkezésére, mióta a közösségi adatgyűjtés folyik, jelenleg már száznál is több előfordulási helyről tudni Magyarországon.

 – Jelenleg nálunk még nincs baj, de vannak országok, ahol ezek a fügekaktuszok, már komoly károkat okoznak, nemcsak a helyi őshonos növényektől veszi el az életteret, hanem a köréjük kialakult rovaroktól, ökoszisztémától is, amely hosszabb idő alatt elvehetik a helyet a legeltetéstől, nagyobb földterületek használatát akadályozzák, ezért védekezni kell – emelte ki a környezetvédelmi szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában