Beruházás

2023.01.18. 06:55

Több mint hatszázmillió forintból újul meg Majsán a Deák Ferenc utca és a helyi fürdő közötti kerékpárútszakasz

Kiskunmajsán 659 millió forintból újítják fel a Deák Ferenc utca és a helyi fürdő közötti kerékpárútszakaszt. Egyrészt szélesítik a kerékpársávot, így lehetőség nyílik az elválasztás nélküli gyalogút és kerékpárút kijelölésére. A város múlt évéről, az energiaválság jelentette terhekről és az idei tervekről is beszélt Patkós Zsolt polgármester.

Tapodi Kálmán

A fürdő felé vezető kerékpárút belterületi szakasza is megújul

Fotó: Tapodi Kálmán

A városvezető elmondta: nem volt könnyű a 2022-es esztendő sem, hiszen egy pandémiás időszak után, egy viszonylag bizonytalan gazdasági helyzettel kellett szembenézniük.

– Nem tudtuk és nem láttuk, hogy azok a vállalatok amelyek iparűzési adóval jelentősen tudják támogatni a település költségvetését, hogyan teljesítettek és mik azok a perspektívák, amik miatt éppen a gazdaság teljesítőképessége csökkenni fog. Ez a kitettség meghatározta a költségvetésünket – fogalmazott Patkós Zsolt.

A város tavalyi költségvetése így „nagyon óvatos” volt, a kötelező feladatokon túl, 87 millió forint általános tartalékkal terveztek. A takarékosság is előtérbe került és olyan fejlesztéseket valósítottak meg – például napelemeket telepítettek hét intézményre –, amelyekkel spórolhattak a működési költségeken. 

Az idei év cseppet sem lesz könnyebb, hiszen a drasztikusan megnövekedtek energiaköltségek, amik a múlt évihez képest 250 millió forinttal több kiadást jelentenek a városnak. Utóbbi költségek finanszírozására nemrégiben 123,9 millió forint állami támogatást kapott a település önkormányzata. A rezsitámogatás elnyeréséhez „meg kellett húzni a nadrágszíjat” a városnak is, amelynek tervet kellett készíteni az energia megtakarítási lehetőségekről.

– Azon nem spórolunk, ami a gyerekeink életét érinti. Óvodában, bölcsődében azt a 22 fokot, amit eddig is biztosítani kellett, azt továbbra is biztosítjuk

– jelentette ki Patkós Zsolt.

A fejlesztésekről a nehéz időszakban sem szeretnének lemondani és folytatni akarják a beruházásokat a belvárosban és a Majsához tartozó településrészeken: Bodogláron, Tajón és Kígyósban. A már megnyert pályázati források segítségével tervezik a tajói bekötőút felújítását, a Marisi út további aszfaltozását, valamint a Félegyházi útról a Kiserdő felé vezető útszakasz felújítását. A majsai vasútállomás környékén is megújul az útpálya, buszforduló, gyalogátkelőhely és új járdák is készülnek. Területfejlesztési támogatást remélnek a Napsugár Óvoda Bajcsy-Zsilinszky utcai telephelyén a régi épületek korszerűsítésére. A közbiztonság javítása érdekében a városi térfigyelő kamerarendszer fejlesztése és megújítása is napirenden van.

Várhatóan felújítják a mintegy négy kilométeres kerékpárutat

Várhatóan már a nyáron megkezdődhet a fürdőhöz vezető mintegy 4 kilométeres kerékpárút felújítása is, melynek belvárosi szakasza a Deák utcától indul és mintegy 3 kilométer a külterületi rész. A bicikliutat a jelenlegi 195 centiméterről 235 centiméteresre szélesítik, amely szegélyt is kap. A kerékpárút egy 5 centis kiegyenlítő réteget kap és majd erre kerül az új, 6 centiméteres aszfaltréteg. Az érintett szakasz napelemes kandeláberekkel válik biztonságosabbá, és kialakítanak kerékpáros szervizponttal ellátott pihenőhelyeket is. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában