Kecskemét / Ökumenikus imahét

2023.01.16. 18:22

Szerdi Szilárd: A katasztrófák elkerülhetőek, ha Isten útján járunk – galériával

A keresztények összetartozását jelképező ökumenikus imahét január 15-től 22-ig tart. Az imahét anyagát a Minnesotai Egyházak Tanácsa állította össze; központi igéje így hangzik: “Tanuljatok jót tenni, törekedjetek igazságra, térítsétek jó útra az erőszakoskodót! Védjétek meg az árvák jogát és az özvegyek peres ügyét!”(Iz 1,17).

Horváth Péter

Szerdi Szilárd, a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora hirdetett igét

Fotó: Bús Csaba

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a MEÖT 2017-es döntése óta az ökumenikus imahét nyitó vasárnapja egyben az üldözött keresztényekért imádkozás vasárnapja is. Az imaheti összejövetel lehetőséget és teret ad a szeretetközösségre, ahol a más felekezethez tartozók együtt könyöröghetnek a Krisztus-hívők egységéért.

Az imahét kiemelten foglalkozik a rasszizmus és az Ukrajnában dúló háború kapcsán a béke kérdéskörével. Kecskeméten hétfőn kezdődött az imahét a Baptista Imaházban, ami otthont ad az eseménynek.

Mike Sámuel lelkész köszöntötte a gyülekezetet és felhívta a figyelmet arra, hogy a hívők legyenek Krisztus hiteles tanítványai, képviseljék őt hitelesen ebben a városban, majd elénekelte az imahét Reménységem című himnuszát.

Szerdi Szilárd, a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora hirdetett igét. Határozott és kemény üzenet fogalmazódott meg a témaadó igében. Ha nem szeretjük a feddést, akkor Isten szeretetét nem szeretjük. Különbség van a között, hogy mi jogos és mi igazságos. A ma embere sokszor jog szerint jár el annak kiskapuival, a jogszerű lopással. Sokan próbálnak jogosan eljárni, de elfeledkeznek az igazságról. Isten azt szeretné, hogy az ember jogosan, egyben igazságosan járjon el. Krisztus magáról mondta, hogy ő az igazság. A katasztrófák elkerülhetőek, ha Isten útján járunk. Isten a szabályokat, korlátokat azért hozta, hogy megvédjen bennünket.

A prédikátor Isten kegyelmének nevezte azt, hogy nálunk nincs háború, mint a szomszédunknál. A prédikáció egymásért folytatott kiscsoportos imával zárult. Az imahét kecskeméti nyitónapja Mike Sámuel énekével és áldásosztással ért véget. Az imahét adományaival az Élethinta Alapítványt támogatják.

Az eseményen részt vett dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Engert Jakabné alpolgármester. Kedden Hatházi Róbert, a Szent Család Plébánia plébánosa hirdet igét az imahéten.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először még csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában