Téli üzemeltetés

2023.01.13. 14:29

Kecskemét több száz kilométernyi útján végeznek síkosságmentesítést

Kecskemét önkormányzatának Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottsága 2022. december 5-i ülésén elfogadta a 2022-2023. évi téli útüzemeltetési tervet, amelyet a helyi több száz kilométer hosszú közútjainak üzemeltetőjeként a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. (KVÜ) készített elő és hajt végre. A feladatellátást október 15. és 2023. április 15. közötti időszakban végzi a terv szerint, amiről Boros Gábor, a KVÜ ügyvezető igazgatója adott tájékoztatást.

Horváth Péter

Illusztráció

Fotó: Szendi Péter

A KVÜ a kecskeméti önkormányzathoz tartozó úthálózaton gondoskodik a síkosságmentesítésről és a lehullott hóréteg eltávolításáról a téli időszakban. Ez mintegy 206 kilométer hosszú és 190 ezer négyzetméter felületű szilárd burkolatú utat, valamint több mint 67 kilométer hosszúságú, 166 ezer négyzetméter felületű kerékpárutat és járdát jelent. Ezen túlmenően összesen 309 autóbusz járdasziget, és 253 kijelölt gyalogos-átkelőhely síkosságmentesítését is biztosítani kell – mondta Boros Gábor, a KVÜ ügyvezető igazgatója.

A helyi közutak védekezési rendszerbe sorolása szerint három típust különböztetünk meg.

– Az úgynevezett őrjáratos utak közé tartozik a tömegközlekedési, fő gyűjtő- és gerinc útvonalak, a közjárdák és a kerékpárutak sózási, valamint hótolási munkái. Az őrjáratos utakon végzik el először ezeket a munkálatokat. Összesen mintegy 95 kilométer hosszúságú szilárd burkolatú úton, és 38 kilométernyi kerékpárúton és járdán végzünk beavatkozást, ezzel egyidejűleg kézi munkavégzéssel az autóbusz járdasziget, és a kijelölt gyalogos-átkelőhely síkosságmentesítését, és hóeltakarítását is el kell végezni – mondta Boros Gábor a prioritást élvező utakról, hozzátéve, hogy 

a beavatkozást az észleléstől vagy bejelentéstől számított két órán belül kell megkezdeni és  hóeltakarítási munkákat öt centiméteres hóréteg vastagság után kell megkezdeni.

– Az őrjáratos utak sózását követően lehet megkezdeni az egyéb, városrészeken belüli gyűjtő- és jelentősebb forgalmú, vagy nagyobb lejtésű utak sózását, síkosság-mentesítését. Ezek hívjuk rayonos utaknak. A munkákat az észleléstől számított hat órán belül kell befejezni, A hóeltakarítási munkákat pedig csak 10 centi vastagságú hóréteg után kezdjük meg – részletezte a vezető. A kategóriába tartozó közutakon, illetve kerékpárutakon és járdákon összesen mintegy 35-35 kilométeren végeznek beavatkozást.

Boros Gábor elmondta, hogy az őrjáratos és a rayonos utak körébe nem sorolt bel- és külterületi burkolt és burkolatlan közutak tartoznak a „fehér utak” közé.

Az ilyen belterületi utakon sózást nem kell végezni, csak rendkívül hideg időjárási körülmények között végeznek síkosság-mentesítést érdesítő anyaggal. A lehullott hóréteg eltávolítását – amennyiben a hóréteg vastagsága meghaladja a 20 centimétert – az előző két kategóriába sorolt munkák befejezését követően kell megkezdeni, és biztosítani azt, hogy járható legyen autóval

 – világosított fel a KVÜ vezetője.

Boros Gábortól megtudtuk, hogy a város közigazgatási területén, de a lakott területen kívüli utakon nagyobb havazás, hófúvás esetén az autóval való járhatóságot kell biztosítani. A hóeltakarítást ott kell megkezdeni, ahol nagyobb havazás, hófúvás tapasztalható, a többi területet pedig ezt követően kell megtisztítani.

Érdekesség, hogy kizárólag érdesítő anyag használható síkosságmentesítésre a Mindszenti körúton a Csukáséri főcsatorna felett lévő közúti híd környezetében. A fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet előírásainak megfelelően pedig a kijelölt területeken, parkokban a hagyományos útszóró só helyett a környezetbarát jégoldó granulátumot vagy pelyhet használnak a KVÜ munkatársai.

A vállalat a feladatellátása során rendszeresen beszerzi az Országos Meteorológiai Szolgálat időjárási adatait és ha a helyzet szükségessé teszi, elrendeli a téli útüzemeltetési készenlétet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában