Bocskorás Bertalan

2023.01.04. 11:20

Kanadából érkezett az új református lelkész a halasi gyülekezet élére

A kiskunhalasi református gyülekezet már több mint egy éve parókiás vezető lelkészt keresett a nyugdíjba vonult Bödecs Pál református lelkész utódjául. Hosszas keresés eredményeként hívták meg Kiskunhalasra Bocskorás Bertalan református lelkészt, aki szintén lelkész feleségével a kanadai Calgaryból tért haza, hogy a halasi gyülekezet vezetője legyen – adta hírül a Kiskunhalasi Református Egyház hivatalos adója, a Halas Rádió.

Pozsgai Ákos

Bocskorás Enikő és Bocskorás Bertalan a tengerentúlról tért haza

Fotó: Csányi Ágnes

A halasi református gyülekezet decemberben elnök-lelkésszé választotta Bocskorás Bertalan református lelkészt, aki a felvidéki Kassa közelében, Szepsiben született. Felesége Bocskorás Enikő szintén református lelkész, Nagykőrösön született. A négy gyermekes református házaspár lelkészi pályafutásuk során majd másfél évtizedet töltött itthon, szereztek tapasztalatot a gyülekezetvezetésben, számtalan területen dolgoztak.

A budapesti teológiai évek után a somogyi Látrányban kezdte lelkészi szolgálatát Bocskoros Bertalan, ahova még hét szórványtelepülés tartozott. A település neve azért lehet ismerős a halasiaknak, mert a kiskunhalasi születésű Ván Benjamin református lelkész annak idején onnan került vissza Kiskunhalasra, gyülekezet élére. Bocskorosék onnan Nagydorogra költöztek, ahol 11 évig szolgált, odatartozott Pusztahencse és Györköny szórványgyülekezete is. 

Az itt eltöltött évek során lettek igazi lelkipásztorrá, felesége Bocskorás Enikő gyülekezeti alkalmakon oktatott, az utolsó két évben pedig önálló lelkészként szolgált a szomszédos Kajdacson. Közben a lelkész házaspár különböző területeken képezte magát tovább, a személyes lelki gondozás, az ifjúsággal való foglalkozás, az idősellátás, a családgondozás és a szenvedélybetegek lelki gondozása vált a szakterületükké.

Nagydorogra érkezett a hívás Kanadából, hogy a több mint egymilliós Calgary-ban működő Kálvin Magyar Református Egyházat vezesse Bocskorás Bertalan, aki családjával költözött a tengerentúlra. 

A legutolsó népszámlálás adatai szerint körülbelül 18 ezer magyar vagy magyar leszármazott él Calgary-ban, ahol mintegy 9-10 ezer, aki többé-kevésbé magyar kötődésű. A diaszpórában többnyire a római katolikus és református egyház, illetve a magyarok háza, valamint ahol van magyar cserkészcsapat, vagy magyar iskola, amelyek elsősorban foglalkoznak a magyarokkal.

Kanadában Torontó után, Calgary-ban van a legnagyobb magyar református gyülekezet, mintegy nyolcvan fő. A kezdeti nyelvi, kulturális nehézségeken túl komoly lelkészi munka várt rájuk, a magyar református gyülekezet élén, amelyet az elmúlt tíz év alatt tejesen sikerült megújítaniuk, így nyugodt lelkiismerettel döntöttek úgy, hogy egy évtized után haza költöznek Magyarországra, amikor Kiskunhalasról kaptak meghívást, hogy vezessék a helyi református gyülekezetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában