Bács-Kiskun

2023.01.05. 10:50

Jó tanácsok a gyökeres fenyő kiültetéséhez

Sokan azért vásároltak gyökeres fenyőt karácsonyra, hogy az ünnepek, illetve vízkereszt után kiültessék. Arra már a vásárláskor felhívta a figyelmet a legtöbb árus, szakember, hogy a karácsonyra szánt fenyőt ne a fűtőtest mellé tegyék, mert a meleget nem szereti.

Ny. L.

Hankó János elmondta, edénybe is ültethető a fenyő

Fotó: Für Henrik

– A mostani enyhe időjárás egyszerűbbé és könnyebbé teszi a kiültetést. Nem kell ugyanis nagy mínuszok miatt fagymentes helyre kirakni a gyökeres fát, a jelenlegi kinti hőmérséklet megfelelő a telepítésre – hangsúlyozta Hankó János, a Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke. 

– Az ültetéshez akkora gödröt kell ásni, amibe kényelmesen belefér a földlabda. Amennyiben a gyökérzetet olyan anyagba csomagolták, ami elbomlik, akkor azzal együtt kell a földbe rakni. Ha a csomagolás nem lebomló (például nejlon), akkor azt az ültetés előtt mindig távolítsák el! Vigyázva arra, hogy a föld ne essen le a gyökérzetről. 

Hankó János kitért arra, ebben az enyhe időben feltétlenül öntözzék be a kiültetett fenyőt. Edényzetbe is ültethetik a növényt, ebből csak akkor vegyék ki, ha látják, hogy a gyökeréről nem hull majd le a föld. Amennyiben nem tudják, vagy az említettek miatt nem ajánlott az edényből kivenni a fenyőt, akkor ebben gondozzák tovább. Amikor aztán megerősödik, bátran kivehetik és kiültethetik. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában