Kecskemét / Frissítve

2023.01.31. 15:49

Ápoló tanulók versenyeztek a kórházban – galériával

Kecskeméten a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház adott helyet kedden a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny alapápolás-gondozás kategória megyei döntőjének.

Sebestyén Hajnalka

Szituációs gyakorlatokban mérték össze tudásukat

Fotó: Bús Csaba

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara ismét meghirdette a „Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Versenyt”. A szakmai tanulmányi versenyen az egészségügyi középfokú szakképzésben résztvevő diákok indulhattak. 

A Szakképzési Verseny pedagógiai célja a magyarországi egészségügyi középfokú szakképzés színvonalának további növelése, a szakképzésben kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok és felkészítő tanáraik eredményeinek elismerése. Cél az eredeti munkakörnyezetet szimuláló gyakorlati feladatok által a versenyzők szakmai tudásának felmérése. Cél továbbá az egészségügyi szakmák társadalmi presztízsének növelése és a szakképzésbe való belépés vonzóvá tétele a szakmák bemutatása által, ezzel elősegítve a pályaválasztó fiatalok pályaorientációját.

Bács-Kiskun megyében összesen 71 tanuló nevezett be a versenybe az alábbi tanulmányi területeken: alapápolás-gondozás; belgyógyászat és ápolástana; rehabilitációs alapismeretek és fizioterápia.

Az I. fordulót, az elődöntőt novemberben tartották meg, ahol a versenyzők, egy 30 feladatból álló központi interaktív feladatsort oldottak meg. A vármegyei döntőbe a kecskeméti Szent-Györgyi Albert Technikum, a bajai Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, a bajai Szent László Általános Művelődési Központ, valamint a kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikum tanulói jutottak be.

A vármegyei döntők most zajlanak. Az elsőnek kedden Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház adott helyet. A 20 fiatal beteg nélküli, szituációs gyakorlatokban mérte össze tudását.

A megnyitón dr. Gondos Miklós főigazgató, a vármegyei döntő fővédnöke köszöntötte a versenyzőket. Kiemelte, hogy az ápolók munkája nélkülözhetetlen, nemcsak a betegek, de az orvosok számára is. Óriási munkát végeznek, nagy teher hárul rájuk. Rajtuk is múlik a beteg közérzete, és hogy milyen emlékkel távozik a kórházból. Ehhez a szakmai tudás mellett hatalmas empátiára és gyakorlati készségre van szükségük. A főigazgató megjegyezte, az orvosok az első egyetemi év során maguk is tanulnak ápolástant, és a kórházakban a tapasztalt nővérektől e téren nagyon sokat tanulnak.

A vármegyei döntő védnöke, Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató pedig kifejezte reményét, hogy a versenyző diákok egykoron majd az ő munkatársaik legyenek. Végül Csík Julianna, a MESZK megyei elnöke ismertette a verseny menetét, majd kezdetét vette a gyakorlati megmérettetés.

Az országos döntőbe, minden tanulmányi területről 10-10 versenyző jut be.

Eredmények:

Tanulmányi terület: Alapápolás-gondozás, Elsősegélynyújtási alapismeretek valamennyi szakma részére – Alap nappali

I. hely: Fekete Nóra - Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikum. Felkészítő oktató: Bertáné Kiss Anett.

II. hely: Horváth Georgina Adél - Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikum. Felkészítő oktató: Bertáné Kiss Anett.

III. hely: Katus Laura - Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Technikum. Felkészítő oktató: Sebestyén Erika.

Tanulmányi terület: Alapápolás-gondozás, Elsősegélynyújtási alapismeretek valamennyi szakma részére – Érettségi nappali

I. hely: Dorák Tamás Dániel - Kecskeméti SzC Szent-Györgyi Albert Technikum. Felkészítő oktató: Tarnóczy Ibolya

II. hely: Pálházi Zsófia Katalin - Kecskeméti SzC Szent-Györgyi Albert Technikum. Felkészítő oktató: Bogdány Lívia

III. hely: Szabó Evelin - Kiskunhalasi SZC Dékáni Árpád Technikum. Felkészítő oktató: Bertáné Kiss Anett.

A Rehabilitációs alapismeretek és fizioterápia valamennyi szakma részére – Érettségi nappali tanulmányi terület megyei döntősei, 2023.02.02-án mérik össze gyakorlati tudásukat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában