Szentmise és koszorúzás

2023.01.15. 14:08

A doni katasztrófa nyolcvanadik évfordulójára emlékeztek Kecskeméten – galériával

Vasárnap Kecskeméten is megemlékeztek a doni hősökről, először szentmisén, majd koszorúzással tisztelegtek a 80 évvel ezelőtt elesett katonák emléke előtt.

Sebestyén Hajnalka

A II. világháborús emlékműnél koszorút helyeztek el a hősi halált halt katonák emlékére

Fotó: Bús Csaba

Ebben az évben is a Honvéd Hagyományőrző Egyesület területi szervezete, a Történelmi Vitézi Rend és az 1956 Magyar Nemzetőrség területi szervezete közösen szervezte meg a doni megemlékezést. A Nagytemplomban megtartott szentmisét követően az emlékezők átsétáltak a közeli II. világháborús emlékműhöz.

Emlékező beszédet mondott lovag Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes. Kiemelte: a 80. évforduló kapcsán emlékeznek azokra a harcosokra, akik jelen voltak 1942/43-ban a nagy veszteséggel járó hadjáratban és az 1943. januári doni áttörés elszenvedői voltak. Szerencsére a túlélők közül többen, az 1990-ben alakult Honvéd Hagyományőrző Egyesületnek tagjai lettek, dr. Bibó Zoltán zászlós, Banzsal József közhuszár, Dorogi Károly zászlós, Hegedűs Ferenc őrmester, vitéz dr. Kováts Andor főhadnagy, Pásztor Ferenc őrmester, Szabó Pál zászlós, dr. Terbe István hadnagy és a tavaly utolsóként elhunyt Szeverényi István szakaszvezető katonazenész. A bajtársak évtizedekig jelen voltak a doni- és a hősök napi megemlékezéseken, és egyéb ünnepeken. Jelenlétükkel és a koszorúk elhelyezésével emlékeztek ők is minden alkalommal az elhunyt, hősi halált halt katonatársaikra.

A beszédét követően a kecskeméti önkormányzat és a civil szervezetek, valamint magánszemélyek koszorút, virágcsokrot, mécsest helyeztek el a szobornál.

A műsor hangulatát emelte Szabó Sándor tárogatóművész játéka, valamint a megemlékezésen közreműködött a Kiskun Huszár és Honvéd Hagyományőrző Egyesület. Kecskemét önkormányzata részéről prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester, Lévai Jánosné tanácsnok, valamint Jánosi István és Szamler László önkormányzati képviselők vettek részt, helyezték el az emlékezés koszorúját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában