Átadó ünnepség

2022.12.15. 19:55

Új ágazati képzőközpont segíti a szakemberképzést Félegyházán – galériával

Több mint 200 millió forintos beruházás keretében valósult meg a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum kiskunfélegyházi tagintézményében az úgynevezett Ágazati Képzőközpont, melynek ünnepélyes átadását csütörtökön tartották.

Vajda Piroska

A műhelyekben biztosítanak lehetőséget arra, hogy a diákok elsajátíthassák a gyakorlati tudást

Fotó: Bús Csaba

Több mint 100 évvel ezelőtt alapították meg a kiskunfélegyházi szakképzést, melynek jelentős mérföldköve 1969-ben a Kossuth Lajos Szakképzőiskola megépítése volt. Az intézmény hosszú évtizedek óta magas színvonalon képviseli nem csak a megyében, de országos szinten is a magyar szakképzést – fogalmazott az Ágazati Képzőközpont ünnepélyes átadásán Csányi József polgármester. 

A városvezető hangsúlyozta, elkerülhetetlen, hogy a rohamosan fejlődő technológiával párhuzamosan az iskolát is fejlesszék, hiszen csak így tudják felvenni a versenyt az intézményben szakmát szerző fiatalok, akik csak így tudnak versenyképesek lenni a munkaerőpiacon. 

A beruházás részleteiről Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója számolt be a csütörtöki átadáson. Elmondta, 2009-ben indult el hazánkban a szakképzés teljes átalakítása. Első lépcsőben megalakultak a szakképzési centrumok, majd megújultak a képzési programok is. A struktúraátalakítás magával hozta különböző szakmák összevonását, illetve újak megjelenését. 

A szakképzés dinamikus átalakítása folyamatos, követi a magyar gazdaság alakulását. Így valósult meg a duális képzés bevezetése is, ami azt jelenti, hogy a diákok az iskolai, ágazati alapképzés után a gyakorlati képzést cégeknél végzik.

Ugyanakkor a duális képzés elindításával párhuzamosan több probléma is felvetődött. 

Előfordult, hogy a kis és közepes cégek nem tudták egy-egy szakma teljes vertikumát megtanítani a diákoknak, aki így a gyakorlati vizsgára sem tudtak felkészülni. Ez a probléma hívta életre az Ágazati Képzőközpont megvalósítását. A nonprofit társaságként működő képzőközpont feladata lesz ennek a felmerülő problémának az áthidalása. Koordinálja majd a gyakorlatot biztosító cégek és az iskola közötti feladatokat – részletezte Papp Gyula. 

A triális képzéssel versenyképes tudás szerezhető

Azt is elmondta, hogy az ágazati képzőközpontban kialakított műhelyekben biztosítanak lehetőséget arra, hogy a diákok azt a gyakorlati tudást, amit a cégeknél nem tudnak elsajátítani, itt megtanulhassák. Ezáltal létrejött az úgynevezett triális képzés, vagyis az iskola, a gazdálkodó szervezetek és az ágazati képzőközpont közösen azon fognak munkálkodni, hogy minden tanuló versenyképes tudással kerüljön ki a munkaerőpiacra. 

A főigazgató arról is beszámolt, hogy az ágazati képzőközpont megvalósítása együtt járt a tanműhely fejlesztésével is. Mintegy 700 négyzetméteren újult meg Kossuth Szakképző Iskola tanműhelye. Az épületben az energetikai felújítás során kicserélték a nyílászárókat, leszigetelték az épületet, korszerű felülvilágítók beépítésével csökkentették a világítási költségeket, és korszerűsítették a teljes elektromos hálózatot. Folyamatban van továbbá új, korszerű fémmegmunkáló gépek beszerzése is. A Pénzügyminisztérium pályázatán 97 millió forint uniós forrást kaptak az épület felújítására, 102 millió forintot a gépek beszerzésére, és mintegy 18 millió forintot több mint 250 oktató továbbképzésére. Ezek megvalósulásával adottak a feltételek ahhoz, hogy jövő év tavaszán egy csúcs berendezésekkel felszerelt oktatási központ kezdhesse meg a működését. 

A beruházás a nemzetgazdaság jövőjére is hatással lehet

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés alelnöke egykori pedagógusként arra hívta fel az átadáson megjelent vendégek figyelmét, hogy minden gyerekben van tehetség. A szülők és a tanárok felelőssége, hogy segítsék kibontakoztatni a gyerekek képességeit. A honatya hangsúlyozta, a most megvalósult beruházás nagyban befolyásolja a nemzetgazdaság jövőjét, a szakképzés minőségét. Nagy a felelősség az iskola vezetőségén, hogy az elkészült egy beruházás eredményes legyen. 

Lezsák Sándor elismerően szólt a szakképzésben résztvevő magyar fiatalokról, akik számos szakmában nyújtanak csúcsteljesítmény a világversenyeken. Mint mondta, ezt érzékeltetni kell a diákokkal. Négyzetre kell emelni a kiválóságokat, hogy ezáltal is felkeltsék a továbbtanulás előtt álló fiatalok érdeklődését a szakmák iránt, mert nagyon nagy szükség van a jó szakemberekre. Végezetül a honatya arra figyelmeztetett, hogy ha nem lakjuk be az országot, akkor belakják mások. Ha nem lakjuk be az üzemeket, műhelyeket, gyárakat, akkor belakják helyettünk mások, de nem biztos, hogy köszönet lesz benne.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában