Közmeghallgatás

2022.12.14. 15:02

Több mint százmillió forintból korszerűsítették a császártöltési hivatal fűtését

Közmeghallgatás rendeztek Császártöltésen, amelyen Takácsné Stalter Judit polgármester számolt be a 2022-es év eseményeiről, az önkormányzat faluban végzett munkájáról.

Barta Zsolt

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A polgármester előbb a számadatokkal kezdte a közmeghallgatást: a falu lakossága 2280 fő, akik negyede német nemzetiségűnek vallja magát. Ez magas arány Magyarországon a hasonló nemzetiségű falvak között. Mindössze 24 regisztrált állástalant tartanak számon, a munkaképes lakosság 1300 fő. Az óvodában 58 kisgyermeket nevelnek, amely létszám azért fontos, mert az iskolai osztályok a kicsik létszámától is függ. Az iskolában 191 gyerek tanul. Érdekes, hogy 32 gyereket Kecelről hordanak át a szülők. Ott ugyanis egyházi intézmény működik, és nem mindenki íratja oda a csemetéjét. 

A költségvetés összege 539 millió forint volt, a legjelentősebb helyi bevétel az iparűzési adóból folyik be, ez 81,5 millió forint. Az idei évben több pályázati beruházást végeztek el, így 120 milliós összegből korszerűsítették a hivatal fűtését, a vízelvezetőket 19,9 millióért újították fel, a járdafelújításra 9,9 milliót költöttek. 

– Tüzelőanyagot 127 köbmétert rendeltünk 2,8 millióért, de ezt akkor osztjuk ki, amikor az egész tétel megérkezik – tudtuk meg Takácsné Stalter Judittól.

Mint mondta, a tervek szerint 78 családnak jut belőle. 

A hivatal a mezőgazdasági program keretében hat emberrel mintegy 5000 négyzetméteres zöldségkertet műveltek meg, ahonnan a megtermelt zöldség nyáron és ősszel a falu konyháját látja el. A 100 éve épült, és a kiállításoknak helyet adó emeletes ház kertjében gyümölcsöst telepítettek. 

A polgármester szólt az idei programokról is. Majd az egyik polgár több oldalnyi kérdéseire próbált válaszokat adni. Az illető legérdekesebb megállapítása az volt, hogy felelőtlenül kerül ki a falu  tulajdonából a víziközmű vagyon. Takácsné Stalter Judit egy szeptemberi videóra hivatkozott, amelyben ezt a kérdést megválaszolta. Megjegyezte, ha törvénytelenséget lát a polgár, akkor tegye meg a szükséges lépéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában