MME

2022.12.21. 10:46

Számlálj Te is: csatlakozz a Nagy Téli Madárleshez!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is meghirdette a Nagy Téli Madárles elnevezésű akciójukat. Bárki számolhatja velük a madáretetők és a parkok, kertek madarait december 28-30 között.

baon.hu

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Nem kell kimaradnia a számolásból annak sem, aki előzetes természetismereti képzés nélkül vágna bele a feladatba, enélkül is sikeresen vehet részt az akcióban. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon vagy egy jegyzetfüzet. A programok bár egyszerűek, mégis értékes adatokkal segíthetik az MME munkáját – számolt be róla honlapján az egyesület.

Az adatrögzítéshez és -beküldéshez a Turdus  nevű (ez a rigófélék tudományos családneve) mobiltelefonos applikációt kell letölteni. Ezt eddig csak szakmai adatgyűjtésre használták a szakemberek, de új modulok bevezetésével mindenki számára elérhetővé válik. Az alkalmazás lényegesen megkönnyíti a megfigyelést, mivel azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de támpontot nyújt a fajok meghatározásában is.

Aki azonban nem szeretne okostelefont használni az adatok feltöltéséhez, az letöltheti az egyesület honlapján található poszter utolsó oldalán látható adatlapot is, az ide rögzített adatokat viszont még fel kell töltenie az internetes adatbázisba.

A számlálás részletes útmutatóját ITT olvashatod el!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában