Petőfi-bicentenárium

2022.12.22. 11:15

Szabadszállás is képviselteti magát a Magyarország étele versenyen

Második alkalommal vesz részt a Magyarország étele versenyen Pető Mátyás szakács, ezúttal Szabadszállás színeiben. Partneréül barátját, a kecskeméti Szegedi Krisztiánt választotta.

Gulyás Sándor

Pető Mátyás (balra) és Szegedi Krisztián (jobbra) első igazi szakmai megmérettetése lesz a verseny

Fotó: Gulyás Sándor

Hatodik alkalommal hirdette meg a Magyarország étele élőmunkás melegkonyhai szakácsversenyt az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete a Felcsúti Letenyey Lajos Gimnázium Szakgimnázium és Szakközépiskola együttműködésével, a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal szakmai partnerségével. 

A januárban induló verseny a Petőfi-bicentenárium jegyében zajlik, a szervezők ezúttal megpróbálják összekötni a gasztronómiát az irodalommal. Szabadszállást Pető Mátyás és Szegedi Krisztián képviseli.

A huszonkét esztendős Pető Mátyás gyermekkora óta szakácsnak készült. A kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium és Szakközépiskola elvégzését követően a Kígyósi Csárdában tanulta ki a szakmát. Több helyen kipróbálta magát, dolgozott Ausztriában is. A négy évvel idősebb Krisztián vendéglátós családban nőtt fel, gyakran serénykedett a családi bográcsozásoknál. A szakácskodás szeretete később is megmaradt, így nem okozott gondot számára a pályaválasztás. Itthon és külföldön mélyítette el szakmai tudását. A fiatalember szerette és szereti a kihívásokat, ezért mondott igent barátja felkérésére.

– Tavaly Balog Martin, a Kígyósi Csárda konyhafőnöke segítőjeként indultam a versenyen. A „Szilaj szürke pofahús prés alatt” nevű ételünket ezüstminősítéssel jutalmazta a neves szakemberekből álló zsűri. Idén úgy határoztam, hogy barátommal mérettetjük meg magunkat. A felkészülést októberben kezdtük, ez idáig több tíz órát töltöttünk el a tervezéssel és a menü összeállításával. A feladat idén összetettebb. 

Kiemelt hangsúlyt kell kapjon a feltálalt ételek megjelenése és fantázianeve is, aminek kapcsolódnia kell Petőfi Sándor életéhez, költészetéhez és az 1848–49-es forradalom és szabadságharchoz. 

A maximum négy elemből álló, megújuló, de népszerű, emellett megfizethető ételekhez – a versenykiírásnak megfelelően – kiváló minőségű sertéshúst és alapanyagot használunk fel – sorolta Pető Mátyás.

A két szakácsnak a nevezési díj befizetése, az alapanyagok beszerzése az önkormányzat és a helyi vállalkozók jóvoltából nem okozott gondot. Reményeik szerint eredményükkel meg tudják hálálni a támogatók segítségét. Az első akadály az elődöntő lesz, amit január 16-án tartanak meg Felcsúton.

Megyei érték a Magyarország étele versenyen

A verseny ötlete a szabadszállási kötődésű, Kunszentmiklóson élő Asztalos István, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesület elnökének fejéből pattant ki. A rangos szakmai megmérettetés időközben bekerült a séf szülővárosának értékei közé, majd nemrégiben a Bács-Kiskun Megyei Értéktárba is felvételt nyert. Reményeink szerint a magyar konyhaművészetet népszerűsítő szakácsverseny a nemzeti értékek sorába is bekerül – emelte ki Darabos József polgármester.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában