Testületi ülés

2022.12.17. 19:44

Nem kér vissza pénzt Kalocsa a kulturális központtól

A Szent Kereszt Kórház humánerőforrásának fejlesztésére fordított volna tízmilliókat Király Róbert városatya, aki a Kalocsai Innovációs és Kulturális Központ Nonprofit Kft. (KIK) költségvetésében talált több mint húszmillió visszakérhető forintot.

Gábor János

Király Róbert városatya (középen) a kórház humánerőforrás fejlesztésére költötte volna a KIK-nél maradt pénzt

Fotó: Gábor János

A pénteki képviselő-testületi ülésen ismertetett előterjesztés szerint a KIK a nyáron kért a várostól póttámogatást a Paprikafesztivál megszervezésére, de külső pályázati forrás is rendelkezésükre állt. Király úgy számolt, hogy a város kérhetné 22,4 millió forint visszautalását, amit például szolgálati lakások felújítására, lakhatás támogatására, vagy bérkiegészítés fordíthatna, hogy orvosokat, rezidenseket csábítson Kalocsára.

Dr. Körmendy Szabolcs városatya, egyben a szóban forgó kórház dolgozója jelezte: egyeztetés nélkül nem szaladna ennyire előre, mire dr. Bagó Zoltán megjegyezte: nem érti, hogy képviselőtársa miért ne lehetne biztos abban, hogy a kórháznak van pénzre szüksége, mikor épp az előző testületi ülésen szavaztak meg havi támogatást a gyermekosztály miatt.

Körmendy válaszában kifejtette: igenis lehetnek kedvezőtlen hatások, hiszen bérfeszültséget kelthet a meglévő orvosok körében, akik a maradásukért cserébe szintén ragaszkodnának támogatásokhoz. 

Dr. Vincze András és Szabó Balázs arra hívta fel az orvos figyelmét, hogy eltereli a szót a lényegről, vagyis arról, hogy van egy maradványösszeg, amit gazdasági nehézségek címén vissza lehetne kérni, és „pántlikázott összegként” a kórház humán erőforrás fejlesztésére fordítani.

Dr. Filvig Géza polgármester a KIK igazgatójának levelével reagált: Zsikó Zoltán azt írta, minden forinttal el fog számolni, 2023 márciusáig. A városvezető hozzátette: az előterjesztés mögött azt a szándékot sejti, hogy a képviselő csak bele akar szállni a KIK-be, amivel a kezdetek óta nincs kibékülve. A kormánypárti többség hét tartózkodással (az öt ellenzéki igen ellenében) nem hagyta jóvá a napirendet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában