Budapest/Kiskunhalas

2022.12.07. 17:25

Halasi médiaművész kiállítása nyílt meg a fővárosban

Okossági modellek címmel nyílt meg Kazi Roland kiállítása a Várfok Galériában. A kiskunhalasi médiaművész 2014-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem média design szakán, a Várfok Galéria művészkörének egyik legfiatalabb tagja.

Pozsgai Ákos

Kazi Roland a kiállításlátogatók körében

Fotó: Várfok Galéria

 Kazi Roland sokrétű művészetében az emberi létezés alapkérdéseit vizsgálja, és azokra keresi a választ mozgó installációk, objektek, videók és fotók segítségével. – Az emberiség ösztönös vágya az, hogy megértse a létezését és minél inkább meg­ismerje a körülötte lévő világot. A természeti népek hiedelemvilága, a vallások hitrendszere, a filozófia eszméi vagy a természettudományok elméletei az elmúlt évezredek folyamán számos elképzelést, tételt szültek és vetettek el, miközben maga a művészet is számtalan módon próbálta már formába önteni létünk nagy kérdéseit – írta a kiállítást bemutató tájékoztatójában a Várfok Galéria. 

Kazi Rolandot kezdetben szülőföldje hiedelemvilága foglalkoztatta. A helyi közösség babonák által létrehozott saját világát ütköztette a modern kor eszközeivel. Ez a kontraszt a szubjektum és a külvilág között vezette el őt a metafizikai alapfogalmak vizsgálatához. Műveiben olyan témák kerülnek előtérbe, mint a valóságérzékelés, a végtelen, az emlékezés vagy éppen a tér és idő fogalmai. 

A Várfok Galériában látható tárlat része két olyan műalkotás-sorozat is, melyet a közönség már a Műcsarnokban, Az időtlenség terei című egyéni kiállításán láthatott. Szakértők álláspontja szerint ezekben a művekben az emberi érzékelés relativitásával, a különböző nézőpontok egyidejű létezésével kerül szembe a látogató. 

Legújabb művén, az Ütközések című mozgó objektjén és az erről készült fotósorozaton Kazi Roland az ok-okozat viszonyrendszerét és a véletlen kérdését járja körül. Kazi azt kutatja alkotásaival, hogy van-e véletlen, létezik-e szabad akarat, vagy minden eleve el van döntve. Kazi Roland kiállítása ezeket a filozófiai kérdéseket állítja fókuszba a művészet és a tudomány metszetében. A kiállítás december 23-ig, keddtől szombatig 11–18 óra között ingyenesen látogatható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában