Képviselő-testületi ülés

2022.12.10. 13:30

Emelték a közterület-használati díjakat Kalocsán

A közterület-használati díjakhoz évekig nem lehetett hozzányúlni, de a tiltó rendelet lejárta után jelentős emelést javasolt az önkormányzat.

Gábor János

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Dr. Filvig Géza polgármester a javaslatot tárgyaló képviselő-testületi ülésen kiemelte: a pandémia alatt kormányzati szabályozás mondta ki, hogy nem lehet nagyobb terhet róni a rendezvényekre, szervezetekre, vállalkozásokra, vendéglátóhelyekre, vagy például mozgó boltokra, de most olyan helyzetbe került az önkormányzat, hogy szüksége van nagyobb bevételre és meg is lépheti az emelést.

A városvezető kiemelte: eddig akár napi 20-77 forintos négyzetméteráron is lehetett közterületet használni a városban, de ezek rendkívül idejétmúlt árak. 

Dr. Kiss Csaba jegyző ezt nyomatékosítva, kérdésre fűzte hozzá, hogy a négyzetméterárak nem csak a pandémia óta, hanem vagy másfél évtizede nem emelkedtek, hiszen utoljára 2007-ben módosítottak rajtuk. Dr. Vincze András képviselő arról érdeklődött, hogy mi alapján növelték meg 4-6-8-szoros mértékben a különböző tételeket. Ezt Filvig Géza azzal zárta rövidre, hogy piaci alapon, a Pénzügyi Osztály szakembereinek javaslatára határozták meg őket.

Nem csak erről, hanem egy úgynevezett szankciós rendeletről is szó esett az ülésen, ami – nevéből adódóan – lehetővé tenné a pontos meghatározás hiányában eddig nem büntetett tevékenységek számonkérését. A jegyző erre vonatkozóan közölte: jelenleg is várják az ötleteket arra, hogy milyen ügyekben indíthatnának eljárásokat a jövőben, de a cél továbbra sem a büntetés, hanem a szabályok betartatása lenne. Bevétele tehát csak akkor lenne a városnak ilyen forrásból, ha valakire folytatólagosan elkövetett szabálysértés miatt kell bírságot kiszabni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában