Külföldi tanulmányok

2022.11.19. 11:25

Spanyolországban szereztek szakmai gyakorlatot a kalocsai diákok

Az Erasmus+ programban elnyert pályázatnak köszönhetően 20 dózsás tanuló repült Spanyolországba, hogy megismerje a tanult szakmájának ottani módszereit, gyakorlatait. Hétköznap munka, hétvégén pedig strand, a Trónok harca néhány helyszíne, vagy éppen Picasso-kiállítás várt rájuk.

Gábor János

Az ERASMUS programmal utazó BSZC Kalocsai Dózsa György Technikum diákjai Spanyolországban.

Fotó: Vörös István

A BSZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium szakvizsga és érettségi előtt álló tanulói külföldi gyakorlati tapasztalatszerzés miatt utaztak a spanyolországi Córdobába, ahol három hetet töltöttek el, október-novemberi időszakban. A tanulmányút nyilvános beszámolójára a ezen a héten kerítettek sort: számot adtak arról, hogy milyen új módszerekkel ismerkedtek meg, illetve hová jutottak el a fakultatív programok keretében.

Fekete Antal intézményvezető jelezte: nem ez volt az első alkalom, hogy a dózsás diákok több hetes külföldi szakmai gyakorlaton vettek részt, hiszen évekkel ezelőtt akkori végzőseik Milánóban tölthettek el három hetet, ugyanígy, pályázat keretében. A mostani, spanyolországi útra eredetileg 2020-ban került volna sor, de a világjárvány miatt elrendelt lezárások miatt csak idén tudták felhasználni a már megnyert összeget.

– A diákok egy kiválasztási folyamaton mentek keresztül, hiszen többen jelentkeztek, mint ahány helyünk volt – idézte fel Fekete Antal. – A végzős diákjaink minden szakmájából volt valaki, aki elutazott, de ez nem egy turista út volt, hiszen a programnak éppen az a lényege, hogy a diákok megtapasztaljanak külföldi munkalehetőségeket. 

Cordobában mind dolgoztak, méghozzá abban a szakmában, amit itthon tanulnak, így jártak kint pék-cukrászok, gépészek, illetve rendészeti, informatika és távközlési vagy szépészeti tagozatosok 

– sorolta.

A delegációt egy angolul és egy spanyolul beszélő oktató, Vörös István és Szabadi Adrienn kísérte. Előbbi kérdésünkre megerősítette: szakmájukba vágó, értékteremtő munka miatt vitték Spanyolországba a gyerekeket, így a hétköznapokon napi 4 órában dolgoztak. A rendészeti tagozatosok például a Spanyol Király Lovardában teljesítettek szolgálatot - a turisták beléptetését, valamint azt felügyelték, hogy a lovasbemutató nézői ne kamerázzanak a jogvédett előadás közben. A gépészek az ipari parkban kaptak CNC-gépkezelői és például hegesztői munkát, az informatikus tanulók számítógép- és mobilszervizben, illetve helyi iskolában végeztek javítási és rendszerkarbantartói feladatokat, míg a szépészek córdobai szalonokban álltak be fodrászasszisztensnek, a pékek pedig helyi üzemekben ismerkedtek számukra teljesen új technológiai megoldásokkal.

– A munkáltatók nagyon segítőkészek voltak velük, még ha ebben az andalúziai országrészben nem is annyira könnyű angolul elboldogulni. 

A Google Fordító viszont csodákra képes, így mindenki tudta, hogy mi a dolga és nagyon élvezték a munkát – mosolygott Vörös István. A pedagógusok a szabadidős programokat is úgy szervezték meg, hogy az igazi élmény legyen a tanulók számára, ezért felmérték, hogy ők mire kíváncsiak a környékből. Córdobában minden nevezetességet bejártak és a helyi virágfesztiválon is részt vettek, de két buszos kirándulást ugyancsak szerveztek számukra.

– Tengerpartot mindenképpen szerettek volna látni, ezért Málagába vittük őket, hogy strandolni is tudjanak, viszont ha már ott voltunk a híres festő szülővárosában, megnéztük a Picasso Múzeumot - árulta el. - A másik helyszínünk Almodóvar del Río és az ottani kastély volt, ahol a Trónok harca nagyon sok jelenetét forgatták – mesélte a pedagógus.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában