Szabadszállás

2022.11.03. 13:55

Hasznos ismeretekkel látja el a kezdő szülőket a mentő szakápoló

Riczu Norbert neve ismerősen cseng a kismamák, a kisgyermekes anyukák és apukák fülében. Nem csoda, hiszen a mentő szakápoló évek óta tart előadásokat a babaelsősegély témakörben, megálmodója és vezetője a Mentés Másként gyerektáboroknak.

Gulyás Sándor

A tanfolyam elvégzése után senkiből nem lesz profi elsősegélynyújtó, de az átadott ismeretek mindenkinek mankót, magabiztosságot, irányvonalat adnak – tartja Riczu Norbert

Fotó: Gulyás Sándor

Riczu Norbert tizenkét éve indította útjára előadás sorozatát, hogy hasznos gyakorlati tanácsokkal lássa el a kezdő szülőket, melyek megkönnyíthetik a mindennapi életben felmerülő helyzetekre való reagálást, kiemelt figyelmet fordítva a megelőzésre. 

– Területi képviselőként dolgoztam korábban, 2005 decemberében szemtanúja voltam egy közterületi újraélesztésnek, ami mély nyomot hagyott bennem. Úgy éreztem, hogy amit addig tettem az életemben, eltörpül a mentők munkája mellett. A következő hónapban jelentkeztem a kecskeméti mentőállomáson. A kezdeti időszakban a tapasztaltabb bajtársaktól tanultam, letettem a mentőápolói, mentő szakápolói majd az egészségügyi gyakorlatvezetői vizsgát.

A gyermek elsősegély témaköre 2010-ben kezdett el foglalkoztatni, annál is inkább mert a hivatásom során átélt esetek mellett gyakorló apukaként, Balázs fiammal megtapasztaltam, hogy ami megtörténhet, az meg is történik! Mindennel megküzdöttünk az üveggolyó lenyelésétől kezdve, az áramütésen át a sünharapásig bezárólag.

Fontosnak tartottam, hogy megosszam tapasztalataimat másokkal is, olyan hasznos gyakorlati tanácsokkal lássam el a kezdő szülőket, melyek megkönnyíthetik a mindennapi életben felmerülő helyzetekre való reagálást, esetleg meg is tudják előzni azokat 

– idézte fel az előadás-sorozat megszületésének körülményeit Riczu Norbert. 

A mentő szakápoló első előadásait a Hírös Agórában tartotta, majd egyre több felkérést kapott különböző helyekről. Baba-Mama klubbok és a Születésünnep rendezvény visszatérő előadója lett. Az elmúlt tizenkét év alatt csaknem 300 interaktív bemutató köthető a nevéhez. Jelenleg a megyeszékhelyen, két helyen, az Ananda Jógastúdióban és az Eyva házban találkozhatnak vele a kisgyermekes anyukák és apukák. 

– Természetesen egy előadás után még senkiből nem lesz profi elsősegélynyújtó, de mindenkinek mankót, magabiztosságot, irányvonalat tud nyújtani az esetleges balesetek esetére. A babaelsősegélyben a magabiztosság a legfontosabb, hogy éreztessük a gyermekkel, urai vagyunk a helyzetnek. Gyermekeinknek mi vagyunk a hősei, és ha azt látják, hogy tisztában vagyunk azzal, mit és miért teszünk, baj esetén nem esnek pánikba, ami ilyenkor akár életmentő is lehet. Tudásomat és tapasztalataimat megpróbálom minél humorosabban, életszerűbben átadni, gyakorlati bemutatókkal fűszerezni, mert így sokkal jobban rögzül az ismeretanyag. Úgy gondolom, hogy ha csak egy életet mentünk meg a képzéseknek köszönhetően, akkor már bőven visszatérül a belé fektetett energia – fogalmazott Riczu Norbert.

A mentő szakápoló nevéhez fűződik a Mentés Másként elnevezésű tárbor is, amit két évvel ezelőtt indított el Kecskeméten, a Hírös Agórában. 

– Rendszeresen zsűrizek gyermek elsősegély versenyeken, ahol feltűnt, hogy 10-14 éves korosztály mennyire nyitott az új ismeretekre, szeretné kipróbálni a fogásokat. Hosszú szervező munka után sikerült két éve megtartani az első Mentés Másként tábort, ami felmenő rendszerű, a Kezdő és a Haladó Tábor már megvolt, most az Extrém következik. A tábor résztvevőivel egy közösséget sikerült létrehozni, a gyermekek facebook-csoportba tömörültek és év közben rendszeresen foglalkoznak a témával, gyarapítják ismereteiket. Az év végére a haladókkal Kecskemét városközpontjában egy szimulációs újraélesztési gyakorlatot tartunk. Kíváncsi vagyok, egyebek mellett arra is, hogy a járókelők közül akadnak-e olyanok, akik a bajba jutott ember segítségére sietnek. Tanítványaimmal azt kívánjuk demonstrálni, hogy gyermekfejjel képesek olyan dolgot végre hajtani, amire sokan felnőtt fejjel sem képesek. Sajnálatos tény ugyanis, hogy a magyarok mindössze 0,3 százaléka tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani, pedig baleset, rosszullét során a gyors és szakszerű beavatkozás életet menthet – tette hozzá Riczu Norbert.

Mindkét szülőre szükség van

Probléma estén a legideálisabb, ha a szülők összedolgoznak. Tapasztalatom szerint a férfiak racionálisabbak, a nők jobban emlékeznek a tanultakra. Ezért is fontos, hogy mindkét szülő részt vegyen a képzéseken, így könnyebben tudják megoldani a „pöttöm problémákat” – fogalmazott Riczu Norbert.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában