Kecskemét

2022.11.25. 17:13

Gyakorlat: magyar vadászpilótákat mentettek a Balti-tengerből

Magyar vadászpilótákat mentettek a Balti-tengerből. A kimentés része volt annak a többnemzeti kutató-mentő gyakorlatnak, amelyet a litván légierő és haditengerészet koordinált és szervezett. A gyakorlaton a balti légtérrendészeti misszióban vezető nemzetként szolgáló magyarok és a magyar nemzetet december 1-jén váltó lengyelek vettek részt. A főszereplő mindkét nemzettől két-két vadászpilóta volt, őket kísérte a saját megfigyelőcsapatuk – adta hírül Facebook-oldalán a kecskeméti repülőbázis.

Maksa Balázs

A szimuláció során a résztvevőket a litván haditengerészet egyik hadihajója szállította egy megadott koordinátapontra

Forrás: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook-oldala

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis beszámolója szerint a kutató-mentő akció kiváló lehetőség arra, hogy zord és extrém körülmények között tapasztalják és gyakorolják a tengerbe való zuhanás utáni perceket a pilóták, valamint azt a hírláncot is gyakorolja a stáb, amely a kutatás és kimentés sikerét biztosítja és támogatja. A szimuláció során a résztvevőket a litván haditengerészet egyik hadihajója szállította egy megadott koordinátapontra, a nyílt Balti-tengerre. Ezután a pilótákat gumicsónakkal továbbvitték a kimentési pontra, ott vízbe ugorva, majd lebegve várták a kimentést.

A mentést az a fluoreszkáló zöld festék is segítette
Forrás: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook-oldala

A kecskeméti bázis több érdekességet is megosztott a gyakorlattal kapcsolatban. Mint írták, a tenger feletti repüléseknél a pilóták öltözéke eltér a hétköznapi ruházattól, ilyenkor úgynevezett vízálló-ruhát vesznek fel, aláöltözettel, amely a vizet és a hideg vízhőmérsékletet távol tartva a bőrfelülettől percekkel kitolja a vízben lévő pilóta életben maradásának esélyét. A védőfelszerelés része a katapultülés alatt található túlélőcsomag (amely leválik katapultálásnál és a pilótával együtt ér földet vagy vizet) is, benne egy felfújható csónakkal, amelynek két oldala zipzárral a közepén sátorrá alakítható. Továbbá segítette a mentést az a fluoreszkáló zöld festék is, amely a víz felszínén szétterül. 

Az élénkzöld mintázat a vízen legalább egy mérföldig látható, és 30-40 percig tart. Ez az eszköz segíti a mentőhelikopter személyzetének meglátni és megtalálni a pilótát a magasból, majd végrehajthatják a kiemelést, a kimentést.

A különleges gyakorlat nagy mérföldkő, hiszen mint írták, a kecskeméti pilótáknak és a megfigyelőstábnak először volt lehetősége ilyen összehangolt kutató-mentő akcióban részt venni nyílt tengeren.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, idén augusztus 1. és december 1. között immár harmadik alkalommal a magyar légierő katonái látják el a NATO-szövetséges baltikumi országok – Litvánia, Lettország és Észtország – légterének védelmét, a katonák túlnyomó többségét és a Gripen vadászgépeket az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis biztosítja.

A kecskeméti pilóták először vettek részt ilyen akcióban a nyílt tengeren
Forrás: MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Facebook-oldala

Próbára teszi az időjárás a műszaki állomány tagjait is

Nem sokat kellett várnia az első havazásra a Litvániába települő magyar kontingensnek. November harmadik hetében, több centiméteres hótakaró fedte be Šiauliait és környékét, így a repülőbázist is. A havazást többnapos mínuszok is követték, a leghidegebb napokon éjszaka –13 °C is volt. A Gripen vadászgép érzékeny berendezésekkel van ellátva, így ilyen tartós hidegben igazi kihívás a műszaki állománynak dolgozni a repülőn: a fűtött hangárokban ugyanis napközben alig kúszik a hőmérő +10 °C fölé – írta közösségi oldalán a kecskeméti bázis.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában