Verseny

2022.11.11. 10:50

Érseki áldást kapott a versenykamion a Dakar előtt Kalocsán – galériával

A világverseny Szaúd-Arábiában sorra kerülő raliján fennállása óta először vesz részt az idén 15 éves Qualisport Racing csapata. A dunaszentbenedeki székhelyű istálló egyedi gyártású, 9,5 tonna össztömegű, 1.500 lóerős Scania kamionjára, valamint a szervizkamionra Bábel Balázs érsek szórt áldást, csütörtökön.

Gábor János

Bábel Balázs érsek az utazó pápa, II. János Pál arcképével ellátott kulcstartóval kívánt szerencsét Kovács Miklós pilótának.

Fotó: Gábor János

A szertartásra és az ahhoz kapcsolódó fogadásra a Szentháromság téren, illetve az Astriceum Érseki Múzeum rendezvénytermében került sor. Az eseményre a Qualisport teljes csapata mellett hivatalosak voltak a klub támogatói és barátai, városi vezetők, valamint a sajtó képviselői. Kovács Miklós klubalapító-pilóta kérdésünkre elárulta: az arábiai Dakaron nem csak a terepviszonyok különböznek minden korábbitól, amin részt vettek, hanem például a navigációs megoldások is. A pontos útvonalat eddig papíralapon nyomták a kezükbe, de ezúttal elektronikus formában kapják majd meg – alig egy órával a rajt előtt. Addig csak a nyilvánosan is elérhető elnagyolt vázlat áll a versenyzők rendelkezésére.

A 2023-as Rali Világbajnokság első fordulója, a „Dakar in Saudi Arabia” 2022. december 31-én veszi kezdetét, a Vörös-tenger Mekkától észak-nyugatra fekvő partszakaszán, Yanbu magasságában. A mezőny először a Jordánia felé húzódó hegyvidéken vág keresztül, majd dél felé veszi az irányt, hogy átverekedje magát a másfél Spanyolország méretű Rab-el-Háli homoksivatagon. Ezután észak-nyugati forduló jön, hogy Omán és az Egyesült Arab Emírségek közelében haladva 2023. január 15-ig elérjék a Perzsa-öböl partján fekvő Dammam-ot.

– Ez egy bakancslistás verseny számunkra, hiszen még sosem szerepeltünk rajta, de a tapasztalat úgy érzem, megvan hozzá – mondta bizakodva Kovács Miklós, felidézve, hogy korábban ugyan már részt vettek egy Dakaron, de az a klasszikus verseny volt, míg ezúttal az Arab-félsziget zord homokdűnéin kell átvágniuk. A pilóta jelezte: 

a legfontosabb cél mindig az, hogy a csapat biztonságban legyen és célba is érjen, de a most várható mezőny különösen nehéz kihívásokat ígér. Több mint 500 nevező várható, ebből 80 csak a versenykamionos szekcióban indul.

Az Africa Eco Race 2010-es és 2020-as kategóriagyőztese legutóbb a Tunisia Desert Challenge-en versenyzett, áprilisban. Új versenykamionjuk, a „Shark” ezen a ralin debütált, és szó szerint karnyújtásnyira volt a győzelemtől, amikor súlyos technikai problémák adódtak, így jelentős időbüntetéssel csak a 9. helyen tudtak zárni.

Egy csapattag a szertartáson elmondta: ez már a harmadik alkalom, amikor a versenykamionra áldást kérnek, és most különösen nagy szükségük van rá, mert a szaúdi Dakar életük legnagyobb kihívásának ígérkezik. A legénység egyébként babonás is: a Scania orrába építve a mai napig látható egy lópatkó, amit a Qualisport Racing első versenyén, Egyiptomban találtak, a sivatag kellős közepén, amikor egy hiba miatt megálltak. A legénység a klasszikus felállásban vág neki a 2023-as világbajnoki futamnak: a Shark-ot Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László szerelő igyekszik átjuttatni az Arab-félszigeten. A szervízkamionnal Kovács Attila, Felnagy Máté és Várda Ferenc kíséri végig őket az útvonalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában