Projekt

2022.11.18. 13:50

Célegyenesben a szabadszállási könyvtár mintaprogramja

Végéhez közeledik a szabadszállási városi könyvtár hároméves projektje, melyben az intézmény vállalta, hogy Az én könyvtáram projekt hivatalos mintaprogram-kipróbáló intézménye lesz. A minap a Védd az állatokat! című programot próbálták ki a helyi általános iskolások közreműködésével.

Gulyás Sándor

A diákok játékos feladatokkal segítségével elevenítették fel könyvtári helyismereteiket

Fotó: Gulyás Sándor

– Az Emberi Erőforrás Operatív Program Az én könyvtáram elnevezésű projektjének egyik fő célja a négy fejlesztési irányhoz illeszkedő, a 4–18 éves korosztályt érintő, már működő jó gyakorlatok, módszertani anyagok és mintaprogramok összegyűjtése, nyilvántartásba vétele, egységes formában való elérhetővé tétele a könyvtári szakma számára. A projekt keretén belül vált országos mintaprogrammá az általam kifejlesztett Legyél te is diákkönyvtáros! című jó gyakorlat is, ami azóta országosan elérhető egy nyolckötetes módszertani kiadványsorozatban – mondta el hírportálunk érdeklődésére Vass Roland, a szabadszállási könyvtár vezetője.

Az én könyvtáram projekt két éve lezárult, a következő három esztendőre országosan 117 könyvtár vállalta együttműködési megállapodás keretében a módszertanok gyakorlati alkalmazását, illetve azt, hogy az azok megvalósítása során szerzett tapasztalataikat szakmai konferenciákon, rendezvényeken ismertetik majd. 

A módszertani bizottság döntése értelmében ezek egyike a Szabadszállási ÁMK Városi Könyvtár.

– Ebben az időszakban meghatározott számú mintaprogramot valósítottunk meg, melyek négy területen (könyvtárhasználat és információkeresés, szövegértés-fejlesztés, olvasásfejlesztés, digitáliskompetencia-fejlesztés) gyarapította a diákok ismereteit. Ebben segítségünkre volt a helyi általános iskola is, valamint több alkalommal nyári foglalkozásként is bevetettük egyik-másik programot. Novemberben még több ilyen foglalkozásra kerül sor. A napokban az általános iskola 3. b osztályával a Védd az állatokat! című programot próbáltuk ki. A diákok négy csapatban dolgoztak a feladatokkal, melyek segítségével felelevenítettük a könyvtári helyismeretüket, a könyveken belüli tájékozódást, az együttműködést a társakkal versenyhelyzetben – sorolta Vass Roland.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában