Kiskunfélegyháza

2022.11.15. 17:00

Az energiabeszerzésekről és a jövőbeli fejlesztésekről egyeztettek a polgármesterek – galériával

Soron kívüli találkozót tartottak Bács-Kiskun megye 4. választókerületébe tartozó települések vezetői. Lezsák Sándor országgyűlési képviselő kezdeményezésére összehívott tanácskozást a félegyházi városházán tartották, ahol a polgármesterek áttekintették az önkormányzatokat érintő jelenlegi aktualitásokat, emellett tárgyaltak a Magyar Falu Program keretében várható fejlesztési lehetőségekről is.

Vajda Piroska

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő (középen) nyitotta meg a találkozót,

Fotós: Ujvári Sándor

Az eseményről kiadott közlemény szerint, a találkozó résztvevőit Balla László, Félegyháza alpolgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta, jelenleg valamennyi települést közvetlenül érinti a rezsiárak emelkedése, ezért kiemelten fontos, hogy a településvezetők megfogalmazzák kérdéseiket. A polgármesteri találkozó jó lehetőség arra, hogy  az önkormányzatokat érintő fontos kérdésekről egyeztessenek a kormányzat illetékeseivel.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő megnyitó beszédében kiemelte, hogy a jelenlegi helyzetben fegyelmezettségre van szükség, ami a választókerület települései esetében példásan látható. A gazdasági nehézségek mellett a háborús körülményekre is oda kell figyelnie minden polgármesternek, mivel azok is hatással vannak a települések életére.

A polgármesteri összejövetel egyik vendége Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt, aki előadásában a Magyar Falu Program eredményeit értékelte. Elmondta, a kormány a program céljaként a falvak életminőségének javítását határozta meg oly módon, hogy az ösztönözze az embereket a faluban való maradásra. Mint fogalmazott, néhány esztendővel ezelőtt komoly demográfiai kihívás előtt állt számos kistelepülés. A romló tendencia fennmaradása esetén évtizedek alatt a legkisebb falvak teljesen elnéptelenedhettek volna. Ennek megállítása úgy érhető el, ha a falvakban élők életminősége a városokban élők életminőségével vetekszik. 

A Magyar Falu Program pályázati kiírásai ezt kívánják megalapozni. A program nagy eredménye, hogy a kistelepülésen a népességcsökkenés megállt az előző esztendőkben.

A kormánybiztos kitért a program egyes elemeire. Kifejtette, a magánszemélyek lakhatását segíti a Falusi CSOK nyújtotta támogatás, a falvakat összekötő mellékúthálózat fejlesztésére hívták életre a Falusi Útalapot, a kistelepülések vállalkozásait pedig külön pályázati keretből támogatják. Mindezek mellett a kistelepülési önkormányzatok, az egyházak és civil szervezetek is pályázhatnak különböző fejlesztések és programok megvalósítására. Hangsúlyozta, a Falusi Útalap keretében az elmúlt években 3000 kilométernyi vidéki mellékút újult meg, a kisboltokat támogató program révén pedig 1400 meglévő falusi bolt újulhatott meg, valamint 100 olyan településen nyílt újra kisbolt, ahol az már évtizedekkel ezelőtt megszűnt. Feladatának tekinti a kormányzat, hogy ezek a kisboltok a továbbiakban is működhessenek. Több választókerületi polgármester tett javaslatot a programot érintő egyes konkrét esetek orvoslására, illetve javítására. Az illetékes szakemberek ígéretet tettek ezek megfontolására – olvasható a közleményben.  

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos volt, aki előadásában a Magyar Falu Program eredményeit értékelte. 
Fotós: Ujvári Sándor 

Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a találkozó másik vendége előadásában ismertette a helyi önkormányzatokat érintő kormányzati intézkedéseket, az előző években végrehajtott változtatásokat. Szó esett az önkormányzati konszolidációról, az állami és önkormányzati hatáskörök rendezéséről, az intézményi gyermekétkeztetés és a szociális tűzifa program eredményeiről, illetve a különböző önkormányzati támogatási formákról és az ukrán menekültek ellátásáról is.

Az önkormányzatok életében jelenleg a legfontosabb kérdés a rezsi kiadások áttekintése. 

Dukai Miklós ismertette a néhány napja elfogadott új kormányrendeletet a közvilágítás üzemetetése kapcsán, amely lehetőséget biztosít a helyi önkormányzatoknak arra, hogy a helyi rendeletben állapítsák meg a közvilágítás települési szabályozását. Az energiabeszerzésre különböző lehetőségekről és módozatokról egyeztettek az érintettek, ezenkívül szóba került energiahatékonysági célú beruházások érdekében hitelfelvétel lehetősége is. A közfoglalkoztatás, a háziorvosi ügyeletek rendszere, a járóbeteg szakrendelők jövője, valamint a köztisztviselők bérezése tekintetében is nyújtott tájékoztatást az államtitkár.

A tanácskozás végén Lenkei Róbert megyei önkormányzati képviselő, Lezsák Sándor választókerületi kabinetfőnöke tájékoztatta a polgármestereket a választókerület településeit érintő egyes jövőbeli programokról – olvasható a közleményben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában