Kecskemét

2022.11.17. 15:26

A vízzel ismerkedtek a TIT tagjai – galériával

Létünk alapjáról, a vízről szólt a Bács-Kiskun Megyei TIT Tudomány Ünnepe alkalmából tartott kihelyezett ülése szerda délután. A TIT tagjai a Bácsvíz Zrt. Mártírok útján található Üzemirányító központjába látogattak el, ahol Kurdi Viktor vezérigazgató beszélt az egység működéséről.

Horváth Péter

Víztisztítási technológiákkal is megismerkedhettek.

Fotó: Bús Csaba

Az üzemirányító bemutatása előtt a tagok egy perc néma felállással emlékeztek elhunyt tagtársukra, Leányfalusi Károlyra. A vezérigazgató a víz fogyasztó csapjáig megtett útjáról beszélt. Elmondta, hogy négy szennyező anyagra alkalmaznak víztisztítási technológiát, ezek a vas, a mangán,az ammónia és az arzén. Kecskeméten már három éve nincs klórgázas fertőtlenítést, sokkal korszerűbb és biztonságosabb módon tisztítják a vizet: oxidálják a vízben lévő szennyezőanyagokat, majd olyan szűrőhengerekre engedik, melyekben kavicstöltet van. Ezeken a szennyezőanyag fennmarad, a tiszta víz tovább halad. Az ammónia eltávolítása nehezebb. Az egyik, hogy klóros vegyszerezést alkalmaznak, a másik, amikor létrejön a spontán biológiai nitrifikáció, amit baktériumok végeznek.

A bemutató után a TIT tagjai megízlelhették a szűretlen, majd a már megszűrt ivóvizet, ezután átmentek a korábbi szivattyú gépházba, ahol egy idővonalon mutatta be a vezérigazgató a Bácsvíz történetét. Ezt követően a vendégek megtekintették az 58 település vízszolgáltatását felügyelő üzemirányító központot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában